latinica  ћирилица
28/01/2020 |  15:28 ⇒ 17:49 | Autor: RTRS

Petričević: Vlada Srpske nastavlja sa podsticajima i ulaganjima u Zvornik

Trenutno stanje u privredi Zvornika i razvojni planovi za ovu godinu bile su ključne teme sastanka gradonačelnika Zorana Stevanovića i ministra privrede i preduzetništva Republike Srpske Vjekoslava Petričevića. Istaknuto je da je Vlada Srpske velika podrška ovom gradu, ali da je neophodno strateškim ulaganjima dodatno pomoći domaća preduzeća.

Na sastanku je poručeno da je Zvornik napravio iskorak u privrednom razvoju, da nekoliko preduzeća uspješno posluje, da se povećava broj zaposlenih, prihodi i dobit. Gradonačelnik Zvornika naglasio je da bi ove godine trebalo da bude realizovan projekat tehničkog gasa, u šta će ruski investitori uložiti oko 25 miliona evra.

- Očekujemo da se već u toku februara dođe do tog nekog prvog koraka u realizaciji, do izrade projektne dokumentacije, zahtjeva za izradom i dobijanja građevinske dozvole - izjavio je Stevanović.

Zvornik je praktično oslonjen na domaća preduzeća i domaći kapital, a Vlada Srpske će podsticajima i ulaganjima pomoći na njegovom razvojnom putu, istakao je resorni ministar.

- Nastavićemo sa podsticajima koji su se dodjeljivali i prošle i ove godine. Oni će ove godine biti, da kažem, duplo veći. Upravo će ići u smislu nabavke novih tehnologija. Na taj način želimo da privrednike usmjerimo da jednostavno ulažu u tom pravcu, kako bi zadržali i povećali svoju konkurentnost - poručio je Petričević.

Budućnost Zvornika su mala i srednja preduzeća. Јedno od njih je i preduzeće za proizvodnju namještaja "Geneks" koje zapošljava 39 radnika i privodi kraju izgradnju novog pogona.

- U principu, nama jeste plan da radimo domaće i inostrano tržište, zato i radimo ovakav objekat. Јednostavno, da imamo gdje da dovedemo ljude, da vide da se to radi u normalnim uslovima - izjavio je vlasnik preduzeća "Geneks" Miodrag Radić.

U okviru svoje posjete Zvorniku Petričević je obišao proizvodne pogone kompanije "Obuća".