latinica  ћирилица
28/01/2020 |  16:05 ⇒ 21:54 | Autor: RTRS

Višković: Vlada Srpske će podržati sve razvojne projekte u Hercegovini (FOTO)

Premijer Radovan Višković završio je dvodnevnu radnu posjetu hercegovačkim opštinama. Kapitalni projekti, privredni rast i ulaganja u infrastrukuturu bile su glavne teme razgovora s privrednicima i opštinskim rukovodstvima. Vlada će, rekao je Višković, pružiti punu podršku svim razvojnim projektima.

Premijer je obećao dalju podršku Vlade svim razvojnim projektima u Hercegovini, počevši od kapitalnog objekta - Hidroelektrane Dabar, čija je gradnja u toku, preko podrške izgradnji Duhovnog centra u Mrkonjićima, kao i rekonstrukciji i izgradnji putne infrastrukture. Najavio je da će za modernizaciju magistralnih puteva u Republici Srpskoj biti obezbijeđena kreditna sredstva od oko 200 miliona maraka.

Premijer Višković sa direktorom ERS i rukovovodstvom HET-a, Foto: RTRS

Uskoro bi trebalo da se definiše ko će biti partner u finansiranju i izgradnji preostalih objekata u okviru gradnje hidroelektrane Dabar. Ovo je kapitalni projekat u Republici Srpskoj čija je procijenjena vrijednost oko 600 miliona maraka. Hidroelektrane na Trebišnjici izdvojile su, do sada, oko 100 miliona maraka za izgradnju pristupnih puteva, tunela i vodovodne mreže.

- Privodimo kraju proces javne nabavke za odabir partnera. U narednih 15- 20 dana finaliziramo ponudu, nadamo se prihvatljivu, pa za narednih nekoliko mjeseci potpišemo ugovor o izgradnji i ugovor o finansiranju hidroelektrane Dabar - izjavio je direktor hidroelektrane Dabar Željko Zubac.

- Kineski partner treba da do 14. februara predloži konačnu ponudu koju će Vlada Srpske razmotriti. Siguran sam da ćemo prije aprila, kada je predviđen sastanak u Pekingu, imati odobren i potpisan taj projekat - poručio je Višković.

Sastanak u Berkovićima (Foto: RTRS)

Tokom ove godine trebalo bi da se uđe u početne radove oko izgradnje brane i izgradnje mašinske radionice, poručio je predsjednik Vlade Republike Srpske. I danas je razgovarano o velikom problemu koji je Hidroelektranama na Trebišnjici donijela havarija u hidroelektrani Dubrovnik. Godinu dana je ova hidroelektrana van mreže što je prouzrokovalo ogromne finansijske gubitke HET-u.

- Postoje obećanja sa hrvatske strane i HEP-a da bi prva mašina u HE Plat trebala da uđe 15 marta. Ostaje da vjerujemo - izjavio je direktor HET-a Gordan Mišeljić.

Višković je posjetio Duhovni centar Mrkonjići koji je u izgradnji. Istakao je da Vlada želi da ovo mjesto bude što prije izgrađeno i na ponos svekolikom srpskom narodu.

- Ovo će biti mjesto gdje treba da dolazimo, da se poklonimo i zatražimo zaštitu od sveca za nas, naše porodice i srpski narod u cjelini i zato mi je veoma drago da sam danas ovdje u funkciji predsjednika Vlade i da sa te pozicije mogu da donesem odluku da Vlada izdvoji finansijska sredstva da se ovo mjesto sagradi onako kako zaslužuje - izjavio je Višković.

Radovan Višković i monahinja, Foto: RTRS

U dosadašnjim radovima na izgradnji Duhovnog centra, podsjetio je Višković, sredstva je uložila Vlada Srbije. Dalji nastavak radova finansiraće Vlada Srpske i grad Trebinje.

Višković je obišao i radove na rekonstrukciji magistralnog puta Trebinje - Ljubinje.

Višković na rekonstrukciji puta Trebinje-Ljubinje, Foto: SRNA

- Ovo je prvi ravnajući sloj, zatim ide drugi. Јa sam jasno i glasno rekao i vlasniku Hercegovina puteva i nadzornom organu da mene interesuje kvalitet radova. Znam koliko je teško obezbijediti novac za investicije - naglasio je Višković.

Premijer je poručio da će ponovo doći da obiđe radove na rekonstrukciji ovog puta u Hercegovini.

Dvodnevni boravak u Hercegovini premijer Višković završio je posjetama Ljubinju i Berkovićima. Potvrdio je da će Vlada pomoći izgradnju pumpnog postrojenja za vodosnadbijevanje stanovništva Ljubinja.

Višković je rekao da će nakon rješavanja imovinskih odnosa početi i rekonstrukcija puta Ljubinje - Stolac. U opštini Berkovići Vlada će izdvojiti 120 000 maraka za dovršetak sistema vodosnadbijevanja 150 domaćinstava u mjesnoj zajednici Dabrica.