latinica  ћирилица
28/01/2020 |  18:07 | Autor: SRNA

Prikupljanje potpisa za rezoluciju o ugroženosti Srba u Crnoj Gori

Na više lokacija u Beogradu i ostalim gradovima Srbije danas je počelo prikupljanje potpisa za inicijativu za usvajanje rezolucije o ugroženosti Srba u Crnoj Gori.
Potpisivanje rezolucije - Foto: SRNA
Potpisivanje rezolucijeFoto: SRNA

Predsjednik "Studenskog kluba" Pravnog fakulteta u Beogradu Nemanja Vučković rekao je Srni da su studenti danas poslali mejlove na adrese svih političkih partija u Srbiji sa pozivom da se priključe prikupljanju potpisa za usvajanje rezolucije.

- Ta rezolucija bi značila da Srbija kao država prepoznaje diskriminaciju Srba i Srpske pravoslavne crkve /SPC/ u Crnoj Gori - naveo je Vučković.

On je dodao da studenti beogradskog Univerziteta zamjeraju zvaničnom Beogradu jer Podgorici do sada nije uputio nijednu protestnu notu zbog svega što se tamo dešava nakon usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

On je naveo da će akcija prikupljanja potpisa trajati narednih sedam dana, kao što je zakonom predviđeno, te da je potrebno 30.000 potpisa da inicijativa bude upućena na usvajanje u Skupštinu Srbije.

Vučković je naglasio da su studenti iz Beograda u stalnom kontaktu sa svojim vršnjacima u Podgorici, da se međusobno podržavaju, kao i da su događaji u Crnoj Gori pokrenule zajedničku energiju mladih u Srbiji, Republici Srpskoj i svuda u svijetu gdje Srbi žive.

- Litije su išle i idu svuda, pa i u Vukovaru. Očigledno da stoji ona poruka - "Hvala, Milo, što si nas ujedinio!" - rekao je Vučković.

On je naglasio da će se organizovani protesti podrške Srbima u Crnoj Gori u Beogradu nastaviti i najavio novo okupljanje za petak, 31. januar, pred Crkvom Svetog Marka u 18.00 časova.

U tekstu Rezolucije konstatuje se stanje ugroženosti SPC i njenih vjernika u Crnoj Gori.

Konstatuje se diskriminacija Srba u Crnoj Gori u bitnim oblastima života i rada, prava na jezik i pismo, diskriminaciju zastupljenosti Srba u državnim organima i privrednim društvima čiji je osnivač država Crna Gora.

Taj dokument obavezao bi organe izvršne vlasti, prije svega predsjednika Vlade Srbije i predsjednika Srbije da preduzmu sve raspoložive mjere i aktivnosti s ciljem zaštite legitimnih prava SPC i Srba u Crnoj Gori.