latinica  ћирилица
28/01/2020 |  18:58 | Autor: RTS

Trampov mir za Bliski istok

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp objavio je na konferenciji svoj plan na 80 strana za "svjetliju i prosperitetnu" budućnost Bliskog istoka, odnosno Izraela i Palestine.

Tramp je na konferenciji, kojoj je prisustvovao i premijer Izraela Benjamin Netanjahu, objavio da plan podrazumijeva "vin-vin" situaciju i za Izraelce i za Palestince.

Plan predsjednika SAD podrazumijeva da strane priznaju jedna drugu, te da Palestinci dobiju svoju prestonicu u istočnom dijelu Јerusalima.

Ukazuje da plan predviđa "teritorijalne kompromise" koji će obezbijediti mir na Bliskom istoku. Izrael je, napominje Tramp, preduzeo veliki korak ka miru.

Tramp kaže da je njegov plan na 80 strana "najdetaljniji, najbolji i najperspektivniji od svih dosadašnjih planova" za mir na Bliskom istoku.

Predsjednik SAD je napomenuo da će njegov plan poslužiti kao osnova za pregovore Izraelaca i Palestinaca, dodajući da "Palestinci zaslužuju bolji život".

- Ukoliko palestinski lider Mahmud Abas prihvati plan i mir, SAD i druge zemlje biće tu da pomognu na svakom koraku - rekao je Tramp dodajući da će SAD u tom slučaju "ponosno otvoriti svoju ambasadu u novoj palestinskoj prestonici".

Vrijeme je, kako kaže, da se završi "ovaj tužan period istorije".

Status Јerusalima godinama je bio jedna od najbolnijih tačaka izraelsko-palestinskih odnosa.

Јedan od prelomnih momenata dogodio se 2017. godine kada je Tramp prelomio i priznao Јerusalim kao izralesku prestonicu. Ovaj potez naišao je sa jedna strane na podršku, a sa druge na kritike jednog dijela javnosti, a najžešće se tome suprotstavio palestinski predsjednik Mahmud Abas.

Palestinci, takođe, navode Јerusalim kao svoju prestonicu.