latinica  ћирилица
29/01/2020 |  09:50 | Autor: SRNA

Australija: Naučnici napravili koronavirus u laboratoriji

Australijski naučnici su prvi izvan Kine uspjeli da naprave verziju smrtonosnog koronavirusa u laboratorijskim uslovima, što bi moglo da otvori put razvoju vakcine.
Laboratorija (Foto: Fotolia/Alexander Raths) -
Laboratorija (Foto: Fotolia/Alexander Raths)

Institut za zarazne bolesti i imunologiju "Piter Doerti" iz Melburna saopštio je da su njegovi naučnici uspješno uzgojili koronavirus od uzorka jednog zaraženog pacijenta 24. januara.

Virus će biti podijeljen sa stručnim laboratorijama koje blisko sarađuju sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom u Evropi, kao i sa laboratorijama u Australiji.

Izučavanje virusa omogućiće postavljanje tačne dijagnoze bolesti i procjenjivanju efikasnosti probnih vakcina.

Ovo je prvi put da je ćelijska kultura koronavirusa uzgojena izvan Kine, čiji su naučnici prethodno objavili genom virusa da bi olakšali postavljanje dijagnoze.

- To što imamo stvarni virus znači da sada imamo mogućnost da validiramo i verifikujemo sve metode testiranja i uporedimo njihove osjetljivosti i specifičnosti. To je velika stvar za dijagnostiku - rekao je je DŽulijan Drus, šef laboratorije.

Prema posljednjim zvaničnim podacima, od virusa su umrle 132 osobe, a zaraženo 6.000.

Prve slučajeve zaraze prijavili su i Ujedinjeni Arapski Emirati. Riječ je o porodici koja se vratila iz kineskog grada Vuhan, koji je u centru epidemije. Nije objavljeno koliko je ljudi zaraženo.