latinica  ћирилица
29/01/2020 |  10:08 ⇒ 10:13 | Autor: SRNA

Pristigli državljanin Srbije iz Vuhana nema simptome oboljenja

Јedan od pet državljana Srbije, koji su boravili u koronavirusom zaraženom kineskom gradu Vuhanu, stigao je u Beograd preko Moskve i nema simptome oboljenja, izjavio je ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.
Ivica Dačić        (Foto:Sputnik/ Radoje Pantović) -
Ivica Dačić (Foto:Sputnik/ Radoje Pantović)

Dačić je rekao da se državljanin Srbije vratio uz pomoć Ministarstva spoljnih poslova koje mu je platilo kartu, a da se prethodno sam uspio da dođe do Šangaja, prije nego što je Vuhan blokiran.

Ministar je naveo da se jedan državljanin Srbije izjasnio da želi da ostane u Vuhanu, dok se za ostalo troje čeka mogućnost evakuacije zajedno da Francuzima.

Iz Instituta za javno zdravlje Srbije Batut rečeno je da rizik da se novi koronavirus pojavi u Srbiji postoji, ali se za sada procjenjuje kao nizak, imajući u vidu mjere koje se preduzimaju u žarištu infekcije, drugim zemljama, kao i u Srbiji.

Iz Batuta ističu da procedure koje treba da spriječe širenje koronavirusa predviđaju da osobe koje su došle sa područja Vuhana u Srbiju u prethodnih 14 dana, koliko iznosi maksimalni inkubacioni period za ovu bolest, prolaze zdravstvene preglede da bi se utvrdilo da li ima simptoma respiratorne infekcije.

Ukoliko osoba nema nikakvih simptoma, ona dobija rješenje o zdravstvenom nadzoru koje traje dvije sedmice, a ako se kod nekoga jave simptomi respiratorne bolesti, ta osoba biva prebačena do najbližeg infektivnog odjeljenja.

Ako se desi da osoba koja dolazi sa područja Vuhana u momentu ulaska u zemlju već ima ispoljene simptome bolesti, ona se smješta u sobu za izolaciju na graničnom prelazu, odakle nadležne epidemiološke službe organizuju prevoz do najbližeg infektivnog odjeljenja, gdje se nastavlja liječenje, odnosno utvrđuje da li je osoba zaražena koronavirusom.

Ukoliko se kod pacijenta dobije pozitivan nalaz na koronavirus, pacijent se smješta u posebne izolacione jedinice Infektivnog odjeljenja, navode u Institutu.