latinica  ћирилица
29/01/2020 |  16:30 ⇒ 16:34 | Autor: SRNA

Velika posjećenost na Sajmu italijanskih univerziteta

Sajam italijanskih univerziteta u BiH, na kojem su predstavljene neke od najprestižnijih italijanskih visokoškolskih ustanova, održava se danas u Banjaluci u prisustvu brojnih posjetilaca, učenika i studenata iz Republike Srpske.
Sajam italijanskih univerziteta u BiH, Banjaluka - Foto: SRNA
Sajam italijanskih univerziteta u BiH, BanjalukaFoto: SRNA

Osim najstarijeg javnog univerziteta u Rimu "La sapijenca", na Sajmu su predstavljena tri milanska univerziteta "Katolika del Sakro kore", Univerzitet komunikacija i jezika i Evropski institut za dizajn, kao i Univerzitet "Ka Foskari" u Veneciji, te univerziteti u Đenovi, Pizi i u Mesini.

Јovana Tintor iz privrednog društva za studentsku orijentaciju "Vija akademika", koje je organizovalo Sajam zajedno sa Ambasadom Italije u BiH i fondacijom "Mozaik", rekla je da je Italija jedna od najatraktivnijih destinacija za studente koji dolaze sa Balkana zbog velikog izbora studijskih programa i mogućih stipendija.

- Ovdje smo da ih više informišemo o tome - rekla je Tintorova.

Sajam se održava u kontekstu regionalne turneje i na tragu zalaganja Ambasade Italije da uključuje mlade iz cijele zemlje u inicijative koje nude konkretne mogućnosti rasta, posebno u domenu obrazovanja.

Svaki univerzitet je na personalizovanim štandovima nudio informativne materijale, a posjetioci su sa predstavnicima svakog univerziteta-učesnika sajma mogli detaljnije da razmotre pitanja obrazovne ponude, olakšica i stipendija.

Učenici i studenti iz Srpske, koji su posjetili Sajam, rekli su novinarima da namjeravaju da studiraju u Italiji zbog brojnih šansi koje im se pružaju na planu profesionalnog napredavanja, pa i fleksibilnosti u nastavi.

Sajam se održava do 19.00 časova u hotelu "Meriot" u Banjaluci.