latinica  ћирилица
29/01/2020 |  18:57 ⇒ 19:05 | Autor: SRNA

Evropski poslanici se opraštaju od britanskih kolega

Članovi Evropskog parlamenta pozdravili su se sa britanskim kolegama pred konačno glasanje o Sporazumu za Bregzit čije se potpisivanje očekuje kasnije danas u Briselu.
Evropski parlament (foto: atlatszo.hu) -
Evropski parlament (foto: atlatszo.hu)

Pojedini evropski poslanici obilježili su trenutak pjesmama, dok su drugi nosili šalove sa natpisom "uvijek ujedinjeni".

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lejen poručila je Londonu da će EU "uvijek voljeti Veliku Britaniju".

Fon der Lejenova je rekla da je ratifikovanje sporazuma tek prvi korak ka novom partnerstvu EU i Velike Britanije.

Predstavnik Evropskog parlamenta za Bregzit Gaj Ferhofštat izjavio je da je "tužno vidjeti kako odlazi zemlja koja je dva puta dala svoju krv za Evropu".

On je rekao da su britanski poslanici u Evropski parlament donijeli razum, šarm i inteligenciju, kao i tvrdoglavost, te da će oni nedostajati Evropi.

Međutim, evroskeptici kao što je lider Stranke za Bregzit Najdžel Faradž iskoristili su govor za kritikovanje EU, koju je nazvao "antidemokratskom".

Poslanik Konzervativne stranke i čuveni evroskeptik Danijel Hanan izjavio je da se mišljenje u Velikoj Britaniji promijenilo kada je postalo jasno da EU želi da postane kvazi-država.

Belgijski poslanik Filip Lamberts naglasio je da bi EU trebala da nauči lekciju iz odluke Velike Britanije da izađe iz bloka, javio je Bi-Bi-Si.

Velika Britanija planira da istupi iz EU u ponoć između 31. januara i 1. februara.

Sporazum za Bregzit između EU i Velike Britanije postignut je u oktobru.

Povezane vijesti:

Odlazak druge po snazi članice EU