latinica  ћирилица
29/01/2020 |  19:00 ⇒ 20:13 | Autor: RTRS

U Srpskoj nema slučajeva koronavirusa, ni mjesta panici

Prvi državljanin Srbije sa simptomima korona virusa, smješten je u karantin u Indiji, gdje je stigao iz Kine, prenosi RTS.

U blizini Vuhana, otvorena je prva bolnica za liječenje oboljelih od korona virusa. Do sada su od novog virusa umrle 132 osobe, a oboljelo više od šest hiljada ljudi.

U Srpskoj nema prijavljenih slučajeva korona virusa, niti mjesta za brigu, potvrđeno je u Institutu za javno zdravstvo.

Nema oboljelih lica, nema sumnjivih slučajeva, a time - ni mjesta panici. Oni koji su nedavno putovali u Kinu, već su zatražili preporuke u Institutu.

- Osobe su anketirane, istražen je njihov put u Kinu i nazad i biće praćeni tokom perioda inkubacije, 10 dana. Pratićemo ih i 14, tako da su za sada svi zdravi, dobro se osjećaju, nisu bili u kontaktu sa oboljelima - kaže Nian Rodić Vukmir,načelnica Službe za epidemiologiju, Institut za javno zdravstvo Republike Srpske.

A upravo taj podatak čini razliku, jer simptomi korona virusa isti su kao kod gripa.

- Kako razlikovati sezonski grip sa kojim se susrećemo svake godine, od korona virusa? Tu nam je jako bitna ta epidemiološka anamneza, podatak da je osoba bila u kontaktu sa osobom kod koje je bilo potvrđena infekcija - pojašnjava Јanja Bojanić, pomoćnica direktora za medicinske poslove, Institut za javno zdravstvo Republike Srpske.

U Institutu navode da novi virus ima tri puta manju smrtnost od običnog gripa, čija je sezona u punom jeku. Ipak, navode, treba učiniti sve da do zaraze ne bi ni došlo, pa je važno pratiti preporuke:"Izbjegavanje bliskog kontakta s osobama koje imaju akutnu respiratornu infekciju; Često pranje ruku; Izbjegavanje bliskog kontakta sa životinjama; Putnici sa simptomima akutne respiratorne infekcije treba prilikom kašljanja i kihanja da prekriju nos i usta jednokratnim maramicama; Ako putnici koji su boravili u Kini dobiju povišenu tjelesnu temperaturu, treba da se jave ljekaru i daju do znanja da su bili na tom području."

- Preduzeli smo preventivne mjere što se tiče obavještavanja javnosti Republike Srpske, što se tičaesmjernica, kako se ponašati da preveniraju moguće oboljenje od koronavirusa. Informacioni leci biće podijeljeni domovima zdravlja, svim zdravstvenim ustanovama - kaže Branislav Zeljković, v.d. direktora Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.

Građani kažu da straha nema. Kako kažu, ne veruju u taj virus a preporučuju korišćenje domaćih lijekova: bijeli luk, slanina, rakija...

Prvi simptomi korona virusa upućuju na respiratorne bolesti, poput gripa. Teža klinička slika uočena je kod hroničnih bolesnika.