latinica  ћирилица
29/01/2020 |  20:45 ⇒ 20:46 | Autor: SRNA

Više hiljada Srba na molebanu podrške braći u Crnoj Gori (FOTO/VIDEO)

U sjevernoj Kosovskoj Mitrovici održan je moleban podrške srpskom narodu i Srpskoj pravoslavnoj crkvi /SPC/ u Crnoj Gori, koji je okupio više hiljada Srba sa cijelog prostora Kosova i Metohije.
Moleban i litija u Kosovskoj Mitrovici (foto: Facebook / marija.fenix.71) -
Moleban i litija u Kosovskoj Mitrovici (foto: Facebook / marija.fenix.71)

U besjedi poslije litije koja je prošla od Crkve Svetog Đorđa u Zvečanu do Crkve Svetog Dimitrija u sjevernoj Kosovskoj Mitrovici, Njegovo preosveštenstvo vladika raško-prizrenski Teodosije rekao je da Crkva čuva srpski narod i njegov identitet.

- Da nije naše crkve najstarije institucije, ko zna šta bi bilo sa nama. Bili bismo bespomoćno stado koje bi se odavno izgubilo. Osamsto godina otkako je naša crkva postala autokefalna naš narod, iako razdeljen granicma i rasejan po svetu, opstaje kao jedan - rekao je vladika Teodosije.

Episkop Teodosije istakao je da se srpski narod na Kosmetu moli Bogu da arhijereji SPC-a i srpski narod u Crnoj Gori istraju u odbrani svetinja.

- Okupili smo se da našoj braći damo podršku da istraju u očuvanju naše crkve koja nas je vekovima činila onim što jesmo danas. Svetinje ne samo u Crnoj Gori, nego i ovde na Kosmetu i svuda gde postoje, su svetionici koji pokazuju ko smo, šta smo bili i šta treba da ostanemo - rekao je vladika raško-prizrenski.

Vladika je istakao da su se Srbi okupili u sjevernoj Kosovskoj Mitrovici da bi poslali poruku da nikakve prolazne stvari ne mogu razjediniti srpski narod, te da će oni koji vladaju u Crnoj Gori shvatiti da cijeneći svoje krsno ime štite vjeru predaka.

- Dok je svetinja biće i nas, a dok je nas biće i svetinja! - poručio je vladika Teodosije.

Episkop raško-prizrenski naglasio je da, kao što je Sveti Sava mirio i sabirao, Crkva danas miri i ujedinjuje i poziva sve na mir i da u slozi bude sačuvano ono čega se nikada Srbi ne smiju odreći, niti dati, ni prodati.

- Našim arhijerejima, braći i sestrama u Crnoj Gori i narodu neka da Bog da istraju u odbrani svoje veri i svetinja, a nama na Kosmetu da podari jedinstvo i da se ugledamo na našu braću iz Crne Gore - rekao je vladika Teodosije.

Kosovska policijska služba danas je od 15.00 časova zaustavila saobraćaj na putu od Zvečana do Kosovske Mitrovice, a taksi i autobuski prevoznici besplatno su prevozili vjernike od Mitrovice do Zvečana.

Na kraju molebana velika grupa mladih Srba upalila je baklje u znaku krsta iznad Crkve Svetog Dimitrija u blizini zvonika.

Crnogorska Skupština usvojila je 27. decembra prošle godine Zakon o slobodi vjeroipovijesti koje predstavlja udar na Srpsku pravoslavnu crkvu /SPC/ u Crnoj Gori.

Iz SPC ranije je saopšteno da taj zakon predstavlja osnov da država otme crkvenu imovinu i da se odnosi na više od 650 svetinja, uključujući i manastir Ostrog.