latinica  ћирилица
29/01/2020 |  20:56 ⇒ 30/01/2020 | 07:51 | Autor: SRNA

Košarac: EU integracije najvažniji spoljnopolitički prioritet

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac danas je na sastanku u Briselu sa evropskim komesarom za trgovinu Filom Hoganom istakao da su EU integracije najvažniji spoljnopolitički prioritet BiH, o čemu postoji jedinstven stav svih nivoa vlasti u zemlji.
Košarac i Hogan - Foto: SRNA
Košarac i HoganFoto: SRNA

Košarac je informisao Hogana da su ekonomski razvoj i unapređenje trgovine osnovni prioriteti novog saziva Savjeta ministara i ministarstva na čijem je čelu, saopšteno je iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa.

On je upoznao komesara i o nastojanju da afirmiše model potpune saradnje i visokog usaglašavanja između Republike Srpske i Federacije BiH, ističući da Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa ima ulogu koordinatora u tim procesima.

Tema sastanka bila je i članstvo BiH u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji, što je jedan od ključnih prioriteta u radu Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa.

Košarac i Hogan razmijenili su mišljenje i o zaštitnim mjerama koje je EU uvela na uvoz određenih proizvoda od čelika, te je Košarac naglasio da su te mjere nanijele ogromnu štetu proizvođačima i izvoznicima čelika iz BiH i zapadnog Balkana.

On je, takođe, podsjetio da je Evropska komisija odbila sve prigovore i zahtjeve BiH da bude izuzeta od primjene zaštitnih mjera, te da se prema njoj primijene odredbe Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, jer u tom slučaju ne bi bilo osnova da se zaštitne mjere uvedu prema BiH, navedeno je u saopštenju.

Hogan je najavio da će proceduru revizije pokrenuti u februaru, a konačnu odluku donijeti 30. juna ove godine, umjesto 30. juna 2021. godine, kako je prvobitno planirano.

On je predložio da BiH u zadatom roku dostavi Evropskoj komisiji što kvalitetnije argumente za izuzeće od zaštitnih mjera.