latinica  ћирилица
30/01/2020 |  15:42 ⇒ 17:39 | Autor: SRNA

Rogić: Puna podrška generalu Savčiću

Predsjedništvo Boračke organizacije Republike Srpske /BORS/ daje punu podršku predsjedniku ove organizacije Milomiru Savčiću u njegovoj borbi za dokazivanje istine protiv potpuno izmišljene optužnice koju je protiv njega podiglo Tužilaštvo BiH.

- Podizanje optužnice protiv generala Savčića i bivšeg predsjednika BORS-a Pantelije Ćurguza predstavlja smišljeni udar na BORS, da bi ta organizacija bila prikazana kao kriminalna, a srpski borci i oficiri kao zločinci u proteklom ratu, što nije tačno - rekao je novinarima u Banjaluci predsjednik Predsjedništva BORS-a Goran Rogić.

On je naveo da je general Savčić, da je želio, mogao, kao i neki drugi, da napusti ovu teritoriju, ali kao častan oficir smatra da je najpoštenije prema organizaciji koju vodi da pred Tužilaštvom i Sudom BiH dokaže svoju nevinost.

- General Savčić je juče sa svojim advokatom bio u Tužilaštvu BiH u vezi sa prijedlogom mjera Tužilaštva BiH. Јedna od predloženih mjera jeste da Savčić ne može voditi BORS, na šta je advokat dao primjedbu, i nadamo se da će ona biti uvažena - kaže Rogić.

On je istakao da Predsjedništvo BORS-a daje potpunu podršku generalu Savčiću, ali da ne želi da mu svojim postupcima odmogne u dokazivanju istine i nevinosti.

Rogić je rekao da će Predsjedništvo BORS-a donijeti određene mjere ukoliko Sud BiH prihvati predložene mjere zabrane za generala Savčića, ne želeći da precizira koje.

Govoreći o materijalnom položaju boračkih kategorija u Republici Srpskoj, Rogić je naveo da je Predsjedništvo BORS-a povodom toga jednoglasno usvojilo zaključak da ne podržava nedavno donesene mjere Vlade Srpske s ciljem poboljšanja materijalnog položaja boračkih kategorija.

- Predsjedništvo je zadužilo rukovodstvo BORS-a da u narednom periodu intenzivira razgovore sa predsjednikom i premijerom Republike Srpske da bi značajnije bio poboljšan položaj boračkih kategorija, prije svega nezaposlenih demobilisanih boraca - istakao je Rogić.

On je rekao da Predsjedništvo BORS-a traži da sredstva koja ostanu u budžetu za boračko-invalidske zaštitu budu raspoređena na ličnu i porodičnu invalidninu boračkih kategorija.

Rogić je najavio da će konačan stav o sveukupnom položaju boračkih kategorija u Republici Srpskoj dati Skupština BORS-a u aprilu.