latinica  ћирилица
01/02/2020 |  11:46 ⇒ 13:35 | Autor: SRNA

U BiH boravi između 6.500 do 7.000 migranata

U BiH se, prema procjenama, nalazi od 6.500 do 7.000 migranata, od kojih 5.250 boravi u raspoloživim smještajnim kapacitetima, izjavio je direktor Službe za poslove sa strancima Slobodan Ujić.

Migranti po ulasku u BiH zloupotrebljavaju institut međunarodne zaštite te izražavaju namjeru za azil, što im omogućava legalizaciju boravka i slobodno kretanje kroz BiH.

Ujić je napomenuo da su od početka migrantske krize, od kraja 2017. do danas predmet Službe za poslove sa strancima bila su 54.332 migranta, a samo u prošloj godini taj broj je iznosio 29.302.

On je istakao da migranti po ulasku u BiH zloupotrebljavaju institut međunarodne zaštite te izražavaju namjeru za azil, što im omogućava legalizaciju boravka i slobodno kretanje kroz BiH.

- U 99 odsto slučajeva radi se o migrantima bez ikakvih identifikacionih dokumenata i dokaza o njihovom boravku na teritoriji druge države ili njihovom porijeklu, što stvara problem u utvrđivanju njihovog identiteta i mogućnosti postupka readmisije, ali i značajan bezbjednosni rizik - rekao je Ujić za "Dnevni Avaz".

On je naglasio da je trenutno u Srbiji između 7.000 i 8.000 migranata i da se može očekivati da će znatan broj njih krenuti rutom preko BiH.

Ujić je naglasio da podržava najavu ministra bezbjednosti u Savjetu ministara Fahrudina Radončića o novom pristupu problemu povećanog priliva migranata.

Prema njegovim riječima, prioritet je kontrola istočne granice da bi se smanjio dnevni priliv migranata u BiH, za šta je neophodan angažman dodatnog broja graničnih policajaca.

- Kriza traje više od dvije godine, tokom koji su policajci Granične policije i naši inspektori konstantno dodatno opterećeni, te su ljudski kapaciteti na gornjoj granici iscrpljenosti - izjavio je Ujić.

Ova Služba je u prošloj godini stavila pod nadzor i izrekla mjeru protjerivanja za 16 lica koje predstavljaju prijetnju po nacionalnu bezbjednost, čime je dala značajan doprinos bezbjednosti BiH.

Među ovim licima bilo je šest državljana Avganistana, koji su se dovodili u vezu sa terorizmom, a Služba za poslove sa strancima stavila ih je pod nadzor u imigracioni centar.