latinica  ћирилица
04/02/2020 |  20:02 ⇒ 20:03 | Autor: RTRS

Film "Dijadem" Milane Majar nagrađen u Ukrajini

Film "Dijadem" autorke Milane Majar, u produkciji RTRS, nagrađen je smaragdnom diplomom na 11. Međunarodnom festivalu pravoslavnog filma "Kinoassamblei na Dnepre" u Ukrajini.
Milana Majar, nagrada Ukrajina - Foto: RTRS
Milana Majar, nagrada UkrajinaFoto: RTRS

Kratkometražni dokumentarni film Milane Majar sniman je u Kijevu prošle godine u koprodukciji sa filmskim producentom Antoniom K. Valente iz Portugala.

Govori o sudbini sirijske pozorišne umjetnice Јulije Bnajat, koja 2013.godine iz Sirije odlazi u Kijev, gdje je bila svjedok dešavanja na Majdanu.

Uprkos turbulencijama koje prate njen životni put, ona u ovom gradu pronalazi ljubav svog života.

Na ceremoniji otvaranja festivala desetine radikala blokirali su ulaz u Dom Sojuzov, gdje je trebalo da bude održana svečanost.

Neki od njih provalili su u dvoranu i tamo priredili sopstveni šou - pjevali su himnu i uzvikivale nacionalističke parole.

Organizatori festivala odlučili su da obustsve projekcije kako bu spriječili sukobe većih razmjera.

Festival, zatvorenog tipa, održan je u prostorijama Centra za pravoslavnu kulturu Lestvica gdje su i upriličene nagrade.

- Želim da kažem da ljubav pobjeđuje sve i to je moto ovog našeg festivala. Kažem našeg zato što je ovo naš festival i hvala još jednom za ovu nagradu - istakla je Milana Majar.

Međunarodni festival pravoslavnog filma "Kinoassamblei na Dnepre" podržava Ukrajinska pravoslavna crkva Moskovske patrijaršije.

Glavni kriterijum za izbor filmova je potpuno odsustvo politike ali nacionalisti su prepoznali politiku i neprijateljski stav prema Ukrajini.

Prema njihovom mišljenju, nisu samo filmovi iz Rusije na ruskom jeziku već i filmovi iz Јermenije, Azerbejdžana, Gruzije i Belorusije titlovani na ruski.

U zvaničnoj selekciji bilo je 26 ostvarenja iz Srbije, Republike Srpske, Rusije, Belorusije, Ukrajine, Gruzije, Јermenije, Azerbejdžana i Švedske.