latinica  ћирилица
09/02/2020 |  07:56 | Autor: SRNA

Pomen pukovniku Milanu Јoviću

Pomen heroju odbrambeno-otadžbinskog rata pukovniku Milanu Јoviću biće služen danas u njegovom rodnom mjestu Donjoj Trnovi, kod Ugljevika.
Ugljevik - sjećanje na pukovnika Milana Јovića - Foto: SRNA
Ugljevik - sjećanje na pukovnika Milana ЈovićaFoto: SRNA

Slavni komandant Prve majevičke brigade Vojske Republike Srpske /VRS/ poginuo je 9. februara 1993. godine u selu Bilalići, gdje je predvodeći svoje borce pao pokošen rafalom nadomak muslimanskog uporišta Teočak. Posthumno je odlikovan Ordenom Nemanjića.

Saborac i njegov prijatelj, general VRS Milomir Savčić, kaže da je Јović istorijska ličnost srpskog naroda, izvor nadahnuća, primjer patriotizma i kako se vodi srpska vojska.

On je istakao da mu je čast što je poznavao ovog srpskog junaka još za vrijeme mira u bivšoj Јugoslaviji.

- Milan Јović bio je pripadnik specijalnih snaga Јugoslovenske narodne armije, a tamo su radili ljudi posebnih kvaliteta, birani po posebnim kriterijumima, sposobnostima i karakternim osobinama - rekao je Savčić.

On je istakao da je pukovnik Јović u odbrani srpskog naroda od početka ratnog sukoba uvijek bio ispred svojih vojnika.

Opština Ugljevik je u saradnji sa Boračkom organizacijom ove opštine 2018. godine postavila na gradskog trgu spomenik pukovniku Јoviću.

Prilikom osveštanja spomenika Njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Fotije rekao je za pukovnika Јovića da je kosovski junak u naše vrijeme.

U čast legendarnog komandanta u Ugljeviku se svake godine organizuje manifestacija "Јovićevi dani" i takmičenje učenika osnovnih i srednjih škola u literarnim radovima o temu "Mladost na ispitu ljubavi prema domovini" za osnovce i "Milan Јović kosovski junak u naše vrijeme" za srednjoškolce.

Ove godine svečana akademija na kojoj će biti nagrađeni najbolji radovi biće održana 23. februara u ugljevičkom Centru za kulturu, čime će biti završena manifestacija "Јovićevi dani".

Pomen pukovniku Јoviću biće služen u 12.00 časova na groblju Gaj u Donjoj Trnovi kod Ugljevika.