latinica  ћирилица
09/02/2020 |  20:02 ⇒ 21:56 | Autor: sputniknews.com

Otac Gojko Perović okupio Boku: Ništa nas ne može umoriti (FOTO/VIDEO)

Moleban je održan kod manastira Podlastva nedaleko od Budve. Vjernici su do manastira stigli iz različitih krajeva, između ostalog i iz Kotora. Okupljenima se obratio paroh bokokotorski otac Momo Krivokapić i otac Gojko Perović, rektor Cetinjske bogoslovije.
Crna Gora (Foto:Goran Ševaljević) -
Crna Gora (Foto:Goran Ševaljević)

- Političari moraju da shvate da ne mogu ratovati protiv svetinja, da ne mogu svetinje utrpati u neke prolazne dnevne politike koje se mijenjaju iz časa u čas. Mi smo svjedoci da su ljudi koji vladaju ovom zemljom, tako lako mijenjali i politike i ideologije. I to nije tema za svetinju, nikad ne bi bila tema da nije ovoga zakona. A sada kažemo, radite šta hoćete, samo ne dirajte svetinje, jer mi ne damo naše svetinje - rekao je okupljenima rektor Bogoslovije na Cetinju Gojko Perović i dodao:

- Ono što mi tražimo, što je rečeno prostim srpskim jezikom — "ne damo svetinje", to je upisano u deklaracije svih država, modernih država zadnjih 200 godina. Politika na jednu, a Crkva na drugu stranu, to se zove sekularna država. I mi se danas borimo za Ustav ove zemlje, za poštovanje Ustava ove zemlje, koji baš tako kaže, država i politika na jednu, a svetinje na drugu stranu - istakao je Perović.

On je poručio da "nema toga ko može zaustaviti ove naše litije, naše molebane, legitimni građanski protest"

- Ništa nas ne može umoriti. I ako neko kaže iz vrha vlasti da su ove naše litije gubljenje vremena, odavde im poručujemo da su takve priče gubljenje vremena. Neka nam to ne pričaju - poručio je Perović.

Ispred manastir, prema nekim procjenama, okupilo se oko 15.000 ljudi.

- Na vlast su došli jednom rečenicom, sjećam se, mali sam bio. Bio je prenos narodnog protesta ispred Skupštine. Јedan političar, Bog da mu dušu prosti, rekao je: "Ovo je završeno, idemo među narod da budemo sa narodom". E to tražimo, dođite među narod, pa će vam biti jasno i šta su svetinje i kako se čuvaju. Amin! Bog vas blagoslovio - poručio je Perović.