latinica  ћирилица
10/02/2020 |  10:51 ⇒ 10:58 | Autor: SRNA

Јužnokorejci ponosni na Oskara

Јužnokorejci danas kolektivno slave nagradu Oskar u kategoriji za najbolji film za ostvarenje "Parazit" režisera Bonga Јona Hoa, u vrijeme kada zemlja brine zbog epidemije virusa korona i nuklearne prijetnje iz Sjeverne Koreje.
Film "Parazit" (Foto: Courtesy of Neon and CJ E&M) -
Film "Parazit" (Foto: Courtesy of Neon and CJ E&M)

- Možete li da vjerujete da je "Parazit "osvojio Akademijinu nagradu za najbolji film? Ispisao je novu stranicu istorije Akademije duge 92 godine - piše na naslovnoj strani najtiražniji južnokorejski list "Čosun ilbo".

Glavna opoziciona stranka Koreja slobode saopštila je da su ovo "srećne vijesti, poput dobrodošle kiše", za zemlju koja je "depresivna, u stagnaciji i očaju zbog pneumonije iz Vuhana".

Društvene mreže prepune su čestitki povodom osvojenog Oskara, prenio je AP.

Predsjednik Mun DŽae In napisao je na Tviteru da je ponosan na Bonga i njegove saradnike i da im je "posebno zahvalan jer su podarili hrabrost i ponos" južnokorejskom narodu "koji savladava teškoće".

Mun i njegovi savjetnici počeli su redovni sastanak aplauzom povodom Bongovog trijumfa.

Čestitke je uputio i Park Čan Vuk, istaknuti južnokrejski režiser, koga smatraju najvećim Bongovim konkurentom u domaćoj kinematografiji.

- Veliki je blagosolov raditi u istoj industriji sa osobom koja je talentovana kao što je Bong i što mogu da ga nazovem prijateljem - rekao je Park, koji je osvojio "Veliku nagradu" žirija Filmskog festivala u Kanu 2004. godine.