latinica  ћирилица
10/02/2020 |  11:14 ⇒ 12:37 | Autor: RTRS

Rekord u prikupljenim dozama krvi Službe za transfuzijsku medicinu u Bijeljini

Služba za transfuzijsku medicinu u Bijeljini u prošloj godini prikupila je 5.000 doza krvi, što je rekord od osnivanja službe. Povećan je procenat dobrovoljnog davalaštva na više od 90 odsto, pa osim bijeljinske bolnice ova služba dostavlja određene količine krvi i bolnici u Zvorniku. Oko 60 odsto proizvedenih komponenti uzetih jedinica krvi šalju se u Klinički centar u Banjaluci, gdje je i najpotrebnija.

Svakodnevno od sedam do četrnaest časova u Službu za transfuzijsku medicinu dolaze dobrovoljni davaoci krvi.

Osim redovnih, sve više je i onih koji su nakon višegodišnje pauze odlučili da ponovo daruju dragocjenu tečnost ili su se tek upisali među humaniste.

Humanost je odlika i mnogih porodica koje darujući dio sebe spasavaju tuđi život i pomažu ozdravljenju pacijenata.

- Za vrijeme rata sam prvi puta darivao krv ratnim kolegama i nakon njega sam nastavio sa tom aktivnošću. Poslije sam uključio sina i suprugu, sada svi darujemo i očekujem da i mlađi sin kada postane punoljetan, krene sa ovom aktivnošću - kaže Petar Malinović.

Sve više je i onih koji punoljetstvo obilježe darivanjem krvi i postanu redovni davaoci, pa bijeljinska Služba godinama ima sigurne zalihe svih krvnih grupa. Procenat dobrovoljnog davalaštva prošle godine podignut je na preko 90 odsto.

- Kada uzimamo dobrovoljne davaoce krvi mi osiguravamo osnovni postulat našeg rada, a to je da imamo sigurnu krv i proizvedemo sigurne komponente u smislu prenosa transmisionih bolesti, a drugi postulat je da dobrovoljnim količinama krvi možemo ostvariti rezerve o kojim pričamo - navodi Snežana Gegić, načelnica Službe za transfuzijsku medicinu u Bijeljini.

Uzimanje krvi i organizovanje akcija radi se planski, jer je rok trajanja uzete jedinice krvi između 35 i 42 dana.

Prošle godine dobili su i aparat za automatsko određivanje krvnih grupa davalaca.

Svaki davalac po zakonu ima dva slobodna dana i oslobođen je participacije zdravstvenih usluga.

Ako je darivao krv manje od deset puta ne plaća participaciju godinu dana od posljednjeg darivanja, a onaj ko je dao krv više od deset puta oslobođen je doživotno.