latinica  ћирилица
10/02/2020 |  11:46 ⇒ 11:50 | Autor: SRNA

Bocan-Harčenko: Ne smijemo dozvoliti falsifikovanje istorije (VIDEO)

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko poručio je danas da se, u godini u kojoj se obilježava 75 godina od pobjede u Drugom svjetskom ratu, moraju udvostručiti i utrostručiti napori protiv revizije istorije.
Aleksandar Bocan-Harčenko - Foto: Novosti.rs
Aleksandar Bocan-HarčenkoFoto: Novosti.rs

- U ovoj godini imamo osjećaj povećane odgovornosti, prije svega jer uvijek ima puno zadataka ovdje u Srbiji, puno planova razvoja naše bilateralne saradnje, ali ove godine je 75. godišnjica velike pobjede u Drugom svjetskom ratu i moramo udvostručiti i utrostručiti napore s ciljem sprečavanja falsifikovanja istorije i čuvanja sjećanja na poginule - rekao je Bocan-Harčenko, koji je povodom Dana diplomatije Rusije odao počast i položio vijenac na grob ruskog diplomate Nikolaja Hartviga.

Bocan-Harčenko je istakao da Rusija i Srbija imaju u vezi s tim "zajedničke napore i planove zajedničkih akcija", prenosi Sputnjik.

Nikolaj Hartvig, kome je odata počast, smatra se jednim od najznačajnijih ruskih diplomata na Balkanu početkom 20. vijeka.

On je odigrao veliku ulogu u formiranju balkanskog saveza protiv Turske, koji je donio slobodu balkanskim narodima poslije viševjekovnog ropstva pod turskom carevinom.