latinica  ћирилица
10/02/2020 |  12:51 ⇒ 13:11 | Autor: Agencije

Oluja bjesni Evropom; Stotine letova otkazano (VIDEO)

U Njemačkoj su otkazane stotine letova zbog jake oluje koja je pogodila sjever Evrope i odnijela jedan život, nanoseći veliku štetu, a na desetine hiljada domaćinstava su ostala bez struje zbog vjetrova jačine uragana, prenose agencije.

U Njemačkoj pod imenom "Sabina", a u Britaniji nazvana "Kjara", oluja se kreće od zapada prema istoku kontinenta pošto je udarila o britanska ostrva, zahvatila Francusku i širi se istočno do Poljske.

U Švedskoj je jedan muškarac poginuo, a za drugim se traga kada im se juče prevrnuo čamac na jezeru Svenljunga zbog snažnih vjetrova, objavila je danas policija.

Meteorološke službe upozorile su na visok novo mora na obalama Danske, Norveške, Švedske i Finske.

Najgore u Velikoj Britaniji

U Velikoj Britaniji, koju je ova zimska oluja najviše pogodila, vazdušni, željeznički i pomorski saobraćaj je ugrožen i poremećen zbog jake kiše i udara vjetra većih od 130 km na čas.

Skoro 100 hiljada domaćinstava ostalo je bez električne energije, a rijeke i potoci su se izlili.

Desetine letova je otkazano ili kasni, a Britiš Ervejz je putnicima savjetovao da odgode let. Zabilježeni su i brojni padovi stabala na put, prilikom čega su povrijeđene četiri osobe.

U Škotskoj je bujica odnijela veći dio zida lokalnog hotela i izazvala ogromnu štetu.

Trajektni saobraćaj imeđu luka Kale i Dovera od juče je prekinut do drukčije odluke.

Vazdušni saobraćaj je poremećen i u Belgiji, otkazano je šezdesetak letova u polasku i u dolasku na briselski aerodrom.

U Luksemburgu danas nema nastave u školama zbog upozorenja na izrazito loše vremenske prilike.

Njemačka paralizovana

Njemačku je skoro stopirala orkanska oluja "Sabina", zbog koje su zatvoreni autoputevi, stali vozovi, a na hiljade domova ostalo bez struje.

Za čitavu južnu Njemačku proglašen je drugi najviši stepen upozorenja, dok je za pokrajine Baden-Virtemberg i Bavarsku proglašen najviši, a oluja stvara probleme i na zapadu i sjeveru zemlje. Izdano je upozorenje za poplave duž čitave baltičke obale, ali i gradovima Bremen i Hamburg. Oluja je nivo mora podigla za skoro dva metra u odnosu na prosječan.

Otkazana je nastava u većim gradovima pokrajine Nordrhajn-Vestfalen, kao i u dijelovima pokrajina Hesen, Nojderšahen, te u Bremenu i dijelovima Bavarske.

Željeznice imaju setnje u odvijanju saobraćaja, a noćas je bilo i više prekida, jer je oluja oštetila šine, a vozovi u Bavarskoj su zaustavljeni, jer se najgori udari tek očekuju.

Najveći njemački aerodrom, onaj u Frankfurtu, jutros radi, ali su neke aviokompanije još juče preventivno otkazale oko 150 letova.

Nadležni evidentiraju koliko je ljudi povrijeđeno u udarima oluje, najviše od udara stabala ili drugih predmeta.

Oluja "Sabina" se još ne smiruje i tek će se narednih dana moći govoriti o konačnoj šteti, prenose mediji.

Problemi i u Francuskoj, Poljskoj, Belgiji, Švajcarskoj

Oluja je na sjevernu Francuske ostavila bez struje 130.000 domaćinstava, otkazani su regionalni vozovi, a narandžasto upozorenje je izdato u 32 departmana.

U Poljskoj je bez struje više od 55.000 domova, a zbog jakih udara vjetra vatrogasci su intervenisali čak 1.100 puta, uglavnom na uklanjanju srušenih stabala.

I u Belgiji je oluja izazvala štete širom zemlje - srušena su stabla i granje, blokirani putevi u nekoliko pokrajina, padali su crjepovi.

Vjetrovi su udarali snagom od 115 kilometara na sat u gradu Midelkerku.

U Švajcarskoj je zatvoreno nekoliko željezničkih linija, žičara i škola zbog vjetrova do 148 kilometara na sat.