latinica  ћирилица
10/02/2020 |  13:16 | Autor: SRNA

Uspješna godina KUD-a Bosiljak

Kulturno-umjetničko društvo mladih Bosiljak iz Dervente lani je imalo veoma uspješnu godinu, a, osim brojnih nastupa u Republici Srpskoj i FBiH, učestvovalo je na festivalima u Belgiji, Francuskoj, Srbiji i Hrvatskoj.
Derventa - KUD "Bosiljak" -
Derventa - KUD "Bosiljak"

Kulturno-umjetnički rukovodilac Društva Stana Nagradić ističe da su uspjeli i da postave nove koreografije "Urankom Đurđele Đurđilo" i "Sitno veze krajiška djevojka".

- Već imamo niz poziva za gostovanje u nekoliko država svijeta, a još nismo donijeli odluku gdje ćemo otići. Uvijek smo usmjereni najviše na svoje članove, njihovo vaspitanje, kulturno usmjeravanje, odgovornost i disciplinu, pa tek onda slijede sve ostale aktivnosti, što je u suštini naša glavna odlika - kaže Nagradićeva.

Bosiljak je prošle godine učestvovao na 26. Svjetskom festivalu u Belgiji, u gradovima Izgemu, Brižu i Briselu, gdje je učestvovalo šest folklornih grupa sa pet kontinenata.

Zapažen nastup Društvo je imalo u Parizu.

Članovi Dječijeg ansambla učestvovali su na Republičkoj humanitarnoj organizaciji "S ljubavlju hrabrim srcima" pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Srpske Željke Cvijanović u Banskom dvoru u Banjaluci.

Nagradićeva je kao predstavnik KUD "Bosiljak" i CIOFF BiH učestvovala na Svjetskom kongresu CIOFF-a u Santjagu, glavnom gradu Čilea.

Održan je tradicionalni Inter-folk fest Bosiljkovanje, koji 23. godinu zaredom organizuje "Bosiljak", a u programu su učestvovali pjevačka grupa, zatim dječiji, prvi i pripremni folklornog ansambla KUDM "Bosiljak".

Pred mnogobrojnom publikom predstavili su se i gosti, članovi KUD-a "Nikola Tesla" iz Postojne, Slovenija, Zavičajni klub "Žeravac" iz Slavonskog Broda u Hrvatskoj, SKUD "Semberija" iz Bijeljine, RKUD "Proleter" iz Sarajeva i KUD "Srem" iz Јakova, Beograd.

- Posebno obilježje ovog festivala jeste činjenica da je u posljednje 23 godine kroz `Bosiljkovanje` prošlo više od 200 ansambala sa više od 8.000 učesnika iz mnogih zemalja svijeta. To su brojke sa kojima malo ko može da se pohvali - kaže Nagradićeva.

Ona dodaje da je Derventa veoma bogat grad u svakom smislu, pa tako i u smislu podizanja kulturne svijesti.

"Kada u jedan mali grad kroz dvije decenije dođe toliko kulturnih stvaralaca, koji su donijeli običaje svog naroda i svoje države, smatram da je to veliko bogatstvo", dodaje Nagradićeva.

Društvo je uputilo inicijativu lokalnoj zajednici da se Derventski vašar i Koledavci kao najstariji, a danas živi događaji, upišu na reprezentativnu listu UNESKO-ve nematerijalne baštine.