latinica  ћирилица
10/02/2020 |  13:24 ⇒ 20:01 | Autor: SRNA

Savčić odbacio krivicu, na odbrani da dokaže nevinost

Advokat Miodrag Stojanović, branilac generala Milomira Savčića koga je Tužilaštvo BiH optužilo za pomaganje u ratnom zločinu počinjenom 1995. godine u Srebrenici, rekao je nakon generalovog odbacivanja krivice pred Sudom BiH da je sada na odbrani da u toku suđenja dokaže njegovu nevinost.
Miodrag Stojanović - Foto: RTRS
Miodrag StojanovićFoto: RTRS

- U vrijeme koje je obuhvaćeno optužnicom - 13. 14. i 15. jula 1995. godine general se sa većim dijelom svoje jedinice nalazio na potpuno drugoj lokaciji u aktivnim borbenim dejstvima, 50 kilometara udaljenoj od mjesta Kasaba, tako da mi se čini da to ni tužilac neće osporiti - rekao je Stojanović.

On je naveo da će suštinska "borba" Tužilaštva i odbrane biti u subjektivnom odnosu prema tome da li je general Savčić na bilo koji način učestvovao u planiranju onoga što se dešavalo u vezi sa Srebrenicom i da li je imao svijest o tome šta će biti sa zarobljenicima.

Stojanović smatra da treba staviti akcenat na nedavno objavljeni deklasifikovani dokument Vlade Britanije o dešavanjima u Srebrenici iz jula 1995. godine u kojem je navedeno da Pale nisu imale plan za osvajanje enklave.

- Zapovijest za aktivna borbena dejstva 'Krivaja 95' je zapovijest Drinskog korpusa od 2. jula i tu je tačno označeno šta je zadatak. Piše da nije bio planiran ulazak u Srebrenicu, tako da je tačna procjena engleskih obavještajnih organa da Vojska Republike Srpske nema za cilj ulazak u Srebrenicu nego njenu demilitarizaciju, zaustavljanje stalnih ofanzivnih borbenih dejstava i diverzantskih akcija iz prostora zaštićene zone Srebrenica ka teritoriji Republike Srpske - rekao je Stojanović.

On je rekao da su ta dejstva iz Srebrenice predstavljala realizaciju naredbe Envera Hadžihasanovića, a kasnije Avde Palića, kao komandanta 285. brigade takozvane Armije BiH, da se takvim aktivnostima "veže" što više snaga Vojske Republike Srpske, rastereti sarajevsko ratište i omogući takozvanoj Armiji BiH da na sarajevskom ratištu izvrši deblokadu.

General Milomir Savčić, koga je Tužilaštvo BiH optužilo za, kako je navedeno, pomaganje u ratnom zločinu počinjenom 1995. godine u Srebrenici, danas se pred Sudom BiH izjasnio da nije kriv.

- Optužnica je potpuno izmišljena. Izjašnjavam se da nisam kriv - rekao je Savčić sudiji za prethodno saslušanje.

Sud BiH je 13. januara potvrdio optužnicu protiv nekadašnjeg komandanta 65. zaštitnog motorizovanog puka Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Milomira Savčića.

Povezane vijesti:

General Savčić se izjasnio da nije kriv