latinica  ћирилица
10/02/2020 |  13:25 ⇒ 14:50 | Autor: klix.ba

Šta je uzrok povlačenja nasljednice Angele Merkel

Pravi politički zemljotres desio se danas u Njemačkoj nakon što je objavljena informacija da se čelnica Hiršćansko demokratske unije (CDU) i njemačke kancelarke Angele Merkel, Anegret Kramp-Karenbauer neće kandidovati za kancelarku na izborima naredne godine.
Angela Merkel i Anegret Kramp-Karenbauer (Foto: augengeradeaus.net) -
Angela Merkel i Anegret Kramp-Karenbauer (Foto: augengeradeaus.net)

Ova informacija izazvala je more reakcija budući da je objelodanjeno i da je Kramp-Karenbauer iznenadila stranačko rukovodstvo najavom da se neće kandidovati i da odlazi i sa pozicije šefice stranke.

Tako je visokopozicionirani član CDU i predsjednik Bundestaga Volfgang Šuble bio potpuno šokiran kazavši da ako ovako nastave sljedeći njihov kandidat za kancelara neće postati kancelar.

Šta se zapravo desilo pa je došlo do ovakve odluke?

Njemački mediji pišu da izbor Tomasa Kemeriha za novog čelnika savezne države Tirinške uz podršku radikalno desne Alternative za Njemačku (AfD) koji se desio prošle sedmice vjerovatno predstavlja prelomni trenutak i to ne samo kada je riječ o povlačenju Kramp-Karrenbauer već i njemačke politike u cjelini, od čega tvrde analitičari, nema oporavka.

Naime, nakon kontroverzne podrške CDU izboru premijera u Tiringiji kojeg je podržala i ekstremna desnica, počelo se sve glasnije govoriti o tome da Anegret Kramp-Karenbauer ne kontroliše stranku na čijem je čelu.

Čak se iz daleke Јužnoafričke Republike, gdje je u službenoj posjeti bila, oglasila i njemačka kancelarka Angela Merkel.

– Odluka da se izabere predsjednik vlade u saveznoj državi Tirinškoj je neoprostiva – poručila je Merkel.

Da je izazvana svojevrsna lančana reakcija svjedoče i informacije prema kojima Zeleni, trenutno druga stranka po snazi, otvoreno napadaju Hrišćanske demokrate (CDU), kako su uopšte mogli podržati takvu odluku i glasati uz AfD.

Socijaldemokrati (SPD), koalicijski partneri CDU u saveznoj vladi, takođe otvaraju pitanje opravdanosti ostanka u toj koaliciji.

Inače, nakon haotične godine mandata Kramp-Karenbauer mnogi u stranci su uveliko počeli sumnjati da je ona prava osoba za preuzimanje dužnosti kandidatkinje CDU za kancelarsku dužnost, zbog čega je nedavno na kongresu CDU pozvala 1.000 delegata da je podrže ili će u protivnom odstupiti. Tada je dobila stranačku podršku, ali time nisu prestali njeni problemi unutar stranke.