latinica  ћирилица
10/02/2020 |  16:07 ⇒ 16:12 | Autor: SRNA

Pretresi u Lukavcu i Tuzli zbog pranja novca

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH /Sipa/ danas su u Tuzli i Lukavcu pretresli tri lokacije koje koriste dva osumnjičena s ciljem pronalaska tragova i predmeta koji se dovode u vezu sa izvršenjem krivičnih djela carinska prevara i pranje novca, čime su oštetili budžet BiH za 784.486 KM.
Akcija SIPA u Tuzli i Lukavcu - Foto: klix.ba
Akcija SIPA u Tuzli i LukavcuFoto: klix.ba

Tokom pretresa, izvršenih po naredbama Suda BiH i Tužilaštva BiH, pripadnici Sipe su otkrili i privremeno oduzeli dva mobilna telefona, procesne jedinice računara, određenu količinu novca, te raznu poslovnu dokumentaciju i druge predmete koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem krivičnom postupku.

Osumnjičeni su u svojstvu vlasnika i odgovornih lica u dva pravna lica iz Lukavca, u namjeri izbjegavanja plaćanja carine i drugih uvoznih dažbina, carinskim organima BiH podnosli fakture lažnog sadržaja, sa višestruko umanjenom vrijednošću robe.

Oni su izbjegli plaćanje carine i drugih dažbina koje se plaćaju prilikom uvoza robe ukupnom iznosu od 784.486 KM, za koliko je oštećen budžet BiH, saopšteno je iz Sipe.

Akcija je izvršena u saradnji sa ovlaštenim službenim licima Uprave za indirektno oporezivanje BiH i policijskim službenicima Ministarstva unutrašnjih poslova /MUP/ Tuzlanskog kantona, navedeno je u saopštenju.