latinica  ћирилица
10/02/2020 |  19:39 ⇒ 22:02 | Autor: RTRS

Zaštititi domaću proizvodnju

Od ukupne potrošnje na tržištu, domaći uzgajivači stoke pokrivaju tek 30 odsto.

O lošem plasmanu domaćih proizvoda na tržište godinama se govori, kao i o modelima zaštite domaće proizvodnje. Uskoro bi trebalo da budu donesene mjere zaštite, zaključak je niza sastanaka ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staše Košarca sa poljoprivrednim proizvođačima.

Domaći proizvođači su ugroženi, nemaju jednake uslove kao njihove kolege u zemljama okruženja i Evropske unije, prijeti im nelojalna konkurencija. To su glavni zaključci sastanka ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH sa predstavnicima Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Srpske.

- Naravno tu najviše krivim dosadašnji sistem rada, jer je omogućeno raznim lobistima da uvoze sve i svašta i tako ugrožavaju nas - rekao je Mišo Maljičić, predsjednik Skupštine Saveza poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske.

Da stanje mora da se mijenja stav je i ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Kada je riječ o domaćem tržištu, kaže, o mjerama će već naredih dana razgovarati sa resornim ministrima u Srpskoj i Federaciji BiH. Prostor za zaštitu domaće proizvodnje vidi i u izvozu.

- Јedno od takvih jeste tržište Evropske unije, Kine i Ruske Federacije. Raduje me činjenica da je Ministarstvo poljoprivrede danas popunilo upitnik i dostavilo za izvoz crvenog mesa u Evropsku uniju i da će u toku sutrašnjeg dana dostviti za Kinu. Apelujem na federalnu strukturu da to uradimo zajedno - naveo je Košarac.

O zaštiti poljoprivredne proizvodnje razgovarano je i u Gradišci, gdje proizvođači imaju problem plasmana proizvoda.

- 4.000 utovljenih junadi na prostoru grada i to je veliki problem uz 40 hiljada tovljenika, peradarsku proizvodnju i proizvodnju mlijeka - istakao je Zoran Adžić, gradonačelnik Gradiške.

Unapređenja plasmana voća, mlijeka, crvenog i bijelog mesa kao i mogućnosti otvaranja slobodnih ekonomskih zona na području Gradiške, centralne su teme razgovora ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Staše Košaraca, tokom posjete ovoj lokalnoj zajednici i obilaska novog carinskog terminala.

- Ima sadržaje koji zadovoljavaju sve uslove koji su potrebni da bi se žive životinje i proizvodi od životinja adekvatno pregledali - naveo je Ljubomir Kalaba, direktor Kancelarije za veterinarstvo BiH.

- Sa gradonačelnikom sam razgovarao i o potrebi, s ozbirom na to da je ovo važan geostrateški prostor, da otvorimo priču o otvaranju slobodnih ekonomskih zona - istakao je Košarac.

Najavljeno je ulaganje i u opremanje Granične veterinarske službe prema svim standardima Evropske unije, što bi značilo maksimalnu opremljenost najvećeg graničnog prelaza u BiH.