latinica  ћирилица
11/02/2020 |  09:51 | Autor: SRNA

Poziv za aprilske nagrade otvoren do 17. februara

Јavni poziv za dostavljanje inicijativa za dodjelu nagrada i priznanja povodom 22. aprila - Dana grada Banjaluka otvoren je do 17. februara, saopšteno je iz Gradske uprave.
Gradska uprava Banjaluka (foto: banjaluka.rs.ba) -
Gradska uprava Banjaluka (foto: banjaluka.rs.ba)

Inicijative je potrebno dostaviti Skupštini grada - Komisiji za izbor i imenovanja, nagrade i priznanja.

Povodom Dan grada - 22. aprila, Banjaluka svake godine dodjeljuje nagrade i priznanja zaslužnim pojedincima, preduzećima, ustanovama i drugim subjektima.

Odlukom o nagradama i priznanjima ustanovljene su gradske nagrade i priznanja - i to "Ključ grada" s poveljom "Počasni građanin grada Banjaluke", kao poseban vid priznanja za djela i rad od opšteg značaja u svim oblastima stvaralaštva, "Zlatni grb grada" za izuzetan doprinos u razvoju grada, njegovanje odnosa s drugim gradovima, za postignute vrhunske rezultate i uspjehe u oblasti privrede, nauke, kulture, umjetnosti i sporta.

Nagrade i priznanja su i plakete grada za izuzetna ostvarenja u oblasti obrazovanja, nauke, kulture, umjetnosti, sporta, fizičke kulture, kao i za izuzetna humana djela i ispoljenu hrabrost te nagrada grada mladima kao poseban vid priznanja za značajna ostvarenja u svim oblastima života, a uz novčanu nagradu dodjeljuje se i diploma.

Nagrade i priznanja mogu se dodjeljivati pojedincima, preduzećima, ustanovama i drugim subjektima. Inicijative moraju biti obrazložene i sa biografijom za fizička lica, odnosno referencama za pravna lica, kao i razlozima koji su uticali na podnošenje inicijative.

Proslavljeni sportista Abas Arslanagić i književnik i prevodilac Kolja Mićević prošlogodišnji su dobitnici najvećeg gradskog priznanja - Ključ grada sa "Poveljom počasni građanin grada Banjaluka".

Dobitnici titule 2018. godine bili su tadašnji premijer Željka Cvijanović i Goran Talić, direktor Zavod za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju "Dr Miroslav Zotović", proslavljeni srpski teniser Novak đoković dobitnik je najvećeg priznanja grada Banjaluka 2015. godine, dok je 2014. goidine ta titula pripala tadašnjem ambasadoru Ruske Federacije u BiH Aleksandru Bocan-Harčenku.

Veliki čovjek, humanista, radnik i prijatelj Republike Srpske Arie Livne dobio je "Ključ grada“ 2012. godine, a 2009. godine Nebojša Radmanović, tadašnji član Predsjedništva BiH, dok je 2008. tu titulu ponio tadašnji premijer Milorad Dodik.

Posthumno 2005. godine počasnim građaninom Banjaluke proglašen je Svetislav Tisa Milosavljević, ban Vrbaske banovine u Kraljevini SHS, dok je ključ grada sa poveljom "Počasni građanin grada Banjaluke" 2004. godine, humanitarnom radniku iz Dislakena u Njemačkoj Marijani Šomers.

Priznanje grada "Ključ grada" s poveljom "Počasni građanin grada Banjaluke" 2006, 2007, 2010, 2011, 2013, 2016. i 2017. godine nije dodijeljeno nikome.