latinica  ћирилица
11/02/2020 |  10:03 ⇒ 11:06 | Autor: SRNA

TE Gacko u dobrom stanju, neophodno ulaganje u rudnik

Termoelektrana Gacko u dobrom je pogonskom stanju i može raditi u punom kapacitetu narednih godina, pokazuju preliminarni rezultati analiza eminentnih stručnjaka, saopšteno je danas iz Elektroprivrede Republike Srpske.
TE "Gacko" - Foto: RTRS
TE "Gacko"Foto: RTRS

Rezultatati analiza i preporuke za ulaganja u Rudnik i Termoelektranu Gacko bili su tema sastanka Uprave Elektroprivrede Republike Srpske i RiTE Gacko, predstavnika Nadzornog odbora, Odbora za reviziju i Sindikata RiTE održanog u Gacku.

- Zaključeno je da je neophodno raditi na rješavanju problema emisije štetnih gasova i sitnih čestica u skladu sa direktivama i donijeti petogodišnji akcioni plan investicija u rudnik - navodi se u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da su u narednom periodu predviđena znatna ulaganja u postrojenje za prečišćavanje uglja, nabavku nove mehanizacije, kao i izmještanje korita rijeke Mušnice koje ugrožava rudnik.

Usaglašen je stav da je neophodno vršiti racionalizaciju svih troškova u preduzeću.

Uprava preduzeća Elektroprivreda Republike Srpske je na ovim zadacima dala punu podršku upravi RiTE "Gacko".

Na sastanku je bilo riječi i o ostalim aktuelnim pitanjima u vezi sa otkrivkom i proizvodnjom.

TE Gacko ostvarila je u januaru proizvodnju električne energije od 165.588 megavat-časova ili 114,2 odsto u odnosu na planiranih 145.000 megavat-časova po Elektroenergetskom bilansu Elektroprivrede Republike Srpske za ovu godinu.

Počele su i pripreme za redovan godišnji remont u 2020. koji je planiran krajem aprila i trajaće 30 dana.

Trenutne zalihe uglja na deponiji TE iznose oko 100.000 tona, a mazuta 250 tona.