latinica  ћирилица
11/02/2020 |  11:05 | Autor: TANЈUG

Gledanost dodjele Oskara najniža u istoriji

Bez voditelja i bez nečega upečatljivog, gledanost tv prenosa 92. ceremonije dodjele nagrade Oskar bila je najniža u istoriji – privukao je samo 23,6 miliona ljudi, što je za 20 odsto niže nego lani.
Oskar - Foto: Agencije
OskarFoto: Agencije

To je objavio američki ABC pozivajući se na rezultate Nilzen akademije.

Iako je prvi put u istoriji jedan strani film osvojio nagradu za najbolji film, to nije privuklo gledaoce.

Uz to, ceremonija je održana ranije nego uobičajeno što je vjerovatno uticalo na privlačnost dodjele.

- Dodjela je bila previše predvidiva, previše bijela i previše dosadna - rekao je Tom o Nil, osnivač portala Golderbija koji se bavi dodjelom nagrada.

Po drugi put u istoriji dodjela Oskara protekla je bez domaćina, a kritičari ocjenjuju da je to još jedan od hendikepa ovogodišnje ceremonije.

- Ono što domaćin radi jeste da da oblik i glas kada im ništa drugo ne pruža. Ovogodišnja dodjela morala je više da popuni taj vakum - ocijenio je DŽejms Ponivozik iz Njujork tajmsa.

I kritičar Vašington posta Henk Staver rekao je da je šou bio previše predvidiv i nazvao ga je “Oskar autopilot“ jer je, kako kaže, troipočasovna emisija “krstarila Holivudom na 35.000 metara visine“.

U 2000-im godinama gledanost dodjele Oskara iznosila je između 35 i 45 miliona gledalaca i najčešće je bio druga najgledanija emisija godišnje, a 2015. godine šou je pratilo 37,3 miliona gledalaca.