latinica  ћирилица
11/02/2020 |  12:52 ⇒ 25/02/2020 | 12:08 | Autor: Agencije

Državljanin BiH koji je na kruzeru dobro se osjeća

Državljanin BiH na kruzeru "Dajmond Princes", koji je u karantina u japanskoj luci Јokohama zbog virusa korona, je mlađi muškarac i član je posade kruzera. On se dobro osjeća i to je najvažnije, istakao je ambasador BiH u Јapanu Siniša Berjan.

Za ovog bh. državljanina obezbijeđeni su direktni kontakti s ambasadorom i drugim diplomatima Ambasade BiH.

- Svi članovi posade na kruzeru obavljaju svakodnevne aktivnosti u svom sektoru zaduženja i vode računa da putnici ne napuštaju svoje kabine. Ambasada BiH u Јapanu pružiće svu neophodnu konzularnu pomoć državljaninu BiH, ukoliko je bude zatražio, po isteku karantina od 14 dana - naglasio je Berjan.

On je naveo da se hrana i lijekovi dopremaju na kruzer prema potrebama. Na kruzeru je stacionirana i klinika sa tridesetak medicinskih radnika.

- Ministarstvo odbrane Јapana osiguralo je dodatnih pet doktora i medicinskih sestara, koji imaju iskustva s infektivnim bolestima. Svi putnici i članovi posade, koji sumnjaju da su zaraženi virusom korona mogu se pregledati, a na kruzeru su postavljene i termovizijske kamere koje bilježe porast tjelesne temperature, što je često prvi simptom zaraze - naglasio je on.

Prema podacima ministarstva zdravlja Јapana do sada je 155 osoba sa kruzera inficirano virusom korona i smješteni su u bolnicama u Tokiju, te gradovima Čibi, Saitami i Šizuoka prefekturi, s maksimalnom pažnjom i mjerama zaštite prilikom transporta.

Kruzer je u karantinu dvije sedmice, po dolasku u Јokohamu 3. februara, nakon što je muškarcu koji se iskrcao u Hong Kongu dijagnostifikovan zarazni virus.