latinica  ћирилица
11/02/2020 |  16:05 ⇒ 17:36 | Autor: sputniknews.com

Oluja Kjara "pokosila" zapadnu i sjevernu Evropu (VIDEO)

Najmanje osam osoba je poginulo u naletu oluje, praćene obilnim padavinama i vjetrom orkanske jačine, koja je pogodila sjeverne dijelove Evrope. Na udaru se našla i Korzika gdje je vjetar dostizao brizinu i od 200 kilometara na čas.

Na Korzici je izbio i šumski požar protiv kojeg se bori više od 300 vatrogasaca. Zatvorene su dvije luke, a letovi su obustavljeni. Oko 2.000 domaćinstava ostalo je bez struje.

Oluja Kjara pogodila je i druge dijelove Evrope. Oborena stabla blokirala su puteve i željezničke pruge na jugu Njemačke i Austrije.

Stigla je i do austrijskog grada Salcburga, nedaleko od granice sa Njemačkom, gdje oko 400 vatrogasaca satima pokušava da ukloni svo drveće koje je palo na puteve i automobile, prenosi AP. Oluja je s jedne zgrade otkinula metalni krov, a tom prilikom niko nije povrijeđen, navodi ORF.

Rekordna proizvodnja struje u vjetroturbinama

Njemačka željeznička kompanija Dojče ban, koja je u ponedjeljak obustavila sve dugolinijske vožnje, saopštila je da je većina linija ponovo uspostavljena širom zemlje, osim na jugu gdje su i dalje jaki vjetrovi. U toj zemlji ponovo su otvorene škole.

U sjevernoj Bavariji, gdje su udari vjetra dostizali 160 kilometara na sat, oluja je proizvela rekordnu količinu električne energije u vjetroturbinama. Njemačka meteorološka služba saopštila je da će u većini zemlje vjetar oslabiti, ali da se pomjera prema jugoistoku.

Na sjeveroistoku Njemačke očekuje se nova oluja koja će najprije udariti Baltičku obalu, uz obilne padavine. Nevrijeme neće zaobići ni Francusku, niti Belgiju. U Engleskoj i Škotskoj i dalje je na snazi upozorenje od poplava, a obilne padavine dovele su do izlivanja brojnih rijeka.

tvit

Smrtni slučajevi zabilježeni su u Poljskoj, Švedskoj, Velikoj Britaniji, Sloveniji, Njemačkoj i Češkoj.

U Poljskoj je danas saopšteno da je treća osoba poginula u naletu oluje. Dan ranije poinule su dvije osobe kada se urušio krov jednog objekta za iznajmljivanje ski opreme. Troje ljudi je povrijeđeno.

U Švedskoj se udavio jedan muškarac nakon što se prevrnuo čamac u kojem je bio s još jednim muškarcem, koji se i dalje vodi kao nestao.

Stradala su i dva muškarca u Sloveniji i na jugu Engleske, nakon što je na njihove automobile palo drvo.

U Njemačkoj je vozač preminuo nakon što je kamionom naletio na parkiranu prikolicu radnika koji su čistili ostatke oluje sa auto-puta u pokrajini Hesen.

Visok nivo mora

Policija u Češkoj saopštila je da je oluja vjerovatno kriva za saobraćajnu nesreću u kojoj je poginuo muškarac koji je vozio, a jedna putnica je povrijeđena. Istražitelji misle da je na automobil palo drvo.

Više od 40.000 domaćinstava u Češkoj i dalje je bez struje, što je manje od 300.000 koliko je bilo u ponedjeljak popodne. I dalje je u blokadi oko 20 željezničkih linija zbog oborenih stabala. Međunarodni aerodrom u Pragu saopštio je da je danas samo jedan let iz Amsterdama otkazan.

Nakon što je u nedjelju pogodila Britaniju i Irsku, oluja je nastavila da se pomjera na istok, ostavljajući veliku štetu za sobom.

U Velikoj Britaniji zbog nevremena 20.000 domaćinstava i dalje nema struju, a iako se oluja smirila u tom dijelu Evrope, meteorolozi najavljuju snježne padavine i mećave.

Stanovnici sjeverozapada Engleske evakuisani su zbog izlivanja rijeke Irvel. U škotskom gradu Havik, koji se graniči sa Engleskom, bistro i kuća sa apartmanima urušili su se u rijeku Teviot, ali na sreću niko nije povrijeđen.

Trajekti preko Engleskog kanala ponovo rade nakon što su u nedjelju zatvoreni, iako su službe na Tviteru napisale da su mogući prekidi.

Avio-kompanije koje lete do i sa američkih aerodroma pod uticajem oluje otkazale su više od 100 letova, prenio je Tanjug.

Meteorološke službe upozorile su na visok nivo mora na obalama Danske, Norveške, Švedske i Finske.