latinica  ћирилица
11/02/2020 |  16:35 ⇒ 18:45 | Autor: RTRS

Bijeljina: Porodica Lukić darovala bolnici ultrazvučni hirurški nož

U bijeljinsku bolnicu danas je stigao ultrazvučni hirurški nož Harmonik skalpel, koji će poboljšati kvalitet usluga ove zdravstvene ustanove. Aparat vrijednosti 70 hiljada maraka donacija je porodice Lukić iz Bijeljine.

Porodica Lukić iz Bijeljine odlučila se na donaciju ovog aparata iz humanih razloga.

- Riješili smo da doniramo neki vid pomoći i odlučili smo se za ovaj aparat koji će pomoći građanima grada Bijeljina i Semberije i svima će dobro doći za lakše operacije - naveo je Miroslav Lukić.

Ultrazvučni nož Harmonik skalpel ima široku primjenu u hirurgiji. Ovo je jedan od najsavremenijih aparata, koji će u velikoj mjeri poboljšati kvalitet zdravstvenih usluga bolnice u Bijeljini.

- Hirurzima jako puno znači u radu. Skraćuje im vrijeme operacije i boravak u operacionoj sali. Smanjuje se broj ligatura za samu operaciju, broj bolesničkih dana, kao i broj postoperativnih komplikacija - navela je Milica Lovrić direktorica ЈZU bolnica Sveti Vračevi Bijeljina.

Foto: RTRS

Ovaj nož bolnicu u Bijeljini uvodi u red ustanova u kojima mogu da se rade vrhunske laparoskopske operacije. Takođe i u otvorenim operacijama ovaj nož omogućava sigurniji pristup svakom narednom oboljenju koje će se liječiti hirurški.

- Ne samo što lakše koaguliše, odnosno zatvara krvne sudove, već smanjuje oštećenja okolnih tkiva. To oštećenje je svedeno na minimum, a to znači da ne olakšava samo nama rad, već i pacijentu u postoperativnom toku omogućava brži oporavak i raniji odlazak kući - istakao je Bojan Kenjić šef hirurškog operacionog bloka ЈZU bolnica Sveti Vračevi Bijeljina.

Najveću primjenu ultrazvučni nož ima u hirurgiji štitnjače, jer smanjuje mogućnost povrede nerava koji se tu nalaze.