latinica  ћирилица
11/02/2020 |  19:31 ⇒ 12/02/2020 | 07:47 | Autor: RTRS

Srpska će se boriti za svoja prava 

Najnovija odluka Ustavnog suda BiH flagrantni je "državni udar", jer predstavlja atak na teritorijalnu organizaciju prema kojoj Republici Srpskoj pripada 49 odsto, a Federaciji BiH 51 odsto teritorije.

Ovo je izjavio srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, komentarišući odluku Ustavnog suda BiH, koji je utvrdio da je član 53 Zakona o poljoprivrednom zemljištu Srpske suprotan Ustavu BiH i da je regulisanje državne imovine u isključivoj nadležnosti BiH. Dodik poručuje da je ovo 'crvena linija' i da niko ne treba da sumnja da će se Republika Srpska boriti za svoja ustavom zagarantovana prava.

U Ustavu BiH navodi se da BiH funkcioniše sa modifikovanom unutrašnjom strukturom i sa postojećim međunarodno priznatim granicama. U prevodu, teritorija pripada entitetima, a spoljna granica predstavlja međunarodno priznatu granicu BiH", objasnio je Dodik u izjavi za Srnu.

On je naglasio da "državna imovina nikako ne može biti imovina BiH, jer BiH nema odrednicu 'država' ili 'republika', niti bilo koju drugu.

- Imovina može isključivo biti u vlasništvu Republike Srpske i Federacije BiH, dok BiH ima samo granicu. Postoji znak jednakosti između zamljišta i teritorije, a teritorija isključivo pripada entitetima - rekao je Dodik.

Ustavni osnov za posljednju odluku Ustavnog suda je, kaže, potpuno neprihvatljiv i zato je potrebno da institucije Republike Srpske preduzmu sve neophodne aktivnosti da zaštite dejtonsku strukturu BiH i autonomiju Republike Srpske. Dodik je naglasio da je odluka Ustavnog suda BiH politička i odgovor Republike Srpske neće izostati.

- Ovo je naša 'crvena linija' za pravosudni aparat BiH koji izgleda ne radi ništa drugo nego pokušava da nameće nepravna rješenja i presuđuje Republici Srpskoj, počev od grba, himne, zastave, Dana Republike pa sve do teritorije - smatra Dodik.

Narodna skupština Republike Srpske lani je usvojila Zakon o poljoprivrednom zemljištu, kojim je definisano da je državno poljoprivredno zemljište svojina Srpske. Ustavni sud BiH utvrdio je da se to kosi sa Ustavom BiH i da je riječ o "isključivoj nadležnosti BiH u regulisanju pitanja državne imovine".