latinica  ћирилица
11/02/2020 |  19:45 ⇒ 20:24 | Autor: RTRS

Srpske žrtve u Distriktu diskriminisane od svih nivoa vlasti

Zbog neprimjenjivanja Zakona o zaštiti žrtava ratne torture na području Brčko distrikta, najviše ispaštaju srpske žrtve. Sa tim problemom resornog ministra danas su upoznale predstavnice Udruženja žena žrtava rata Republike Srpske.

Od 153 žene žrtve ratne torture na području Brčko distrikta samo je jedna uspjela da ostvari svoja prava. U Udruženju žena žrtava rata Republike Srpske navode da su srpske žrtve u Distriktu diskriminisane od svih nivoa vlasti.

Problem je navode, neprimjenjivanje zakona o zaštiti žrtava ratne torture koji je u primjeni nešto više od dvije godine. To su danas prenijele i resornom ministru od koga su zatražile pomoć.

- Јa sam iznijela problem, a ministar će se potruditi da dođe do konačnog rješenja. Razgovaraće sa nadležnima u Distriktu i tražiće način kako da srpske žrtve koje pripadaju udruženju ostvare svoja pravna - smatra Ružica Živković Rajilić predsjednica Udruženja žena žrtava rata Republike Srpske.

Ni resornom ministru nije jasno zašto žrtve ratne torture teško mogu da ostvare svoja prava u Distriktu. Obećava da će se aktivnije uključiti u pronalaženje rješenja.

- Mi ćemo svakako da vidimo koji su razlozi i upustićemo se u rješavanje problema i iznalaženju rješenja koji će omogućiti svima koji su stradali da ostvare svoj status i prava prema zakonu - istakao je Duško Milunović ministar rada i boračko invalidske zaštite Republike Srpske.

U Vladi Brčko distrikta rješavanje malog broja slučajeva pravdaju nepostojanjem zakona o civilnim žrtvama rata na prostoru distrikta. Zahtjeve kažu rješavaju na osnovu pravilnika koji je donijela ova institucija.

- Ovom odlukom to nije riješeno baš najbolje i to je razlog zbog kojeg ćemo ući u proceduru donošenja zakona - rekao je Adhit Pezerović šef Odjela za zdravstvo u Vladi Brčko distrikta.

U ovoj godini, uvjeravaju u Vladi Brčko distrikta, biće usvojen zakon o civilnim žrtvama rata.