latinica  ћирилица
11/02/2020 |  19:54 ⇒ 20:08 | Autor: RTRS

Može li se regulisati cijena školskih ekskurzija?

Sezona ekskurzija samo što nije. Tenderske procedure za izbor agencija koje će organizovati đačka putovanja škole privode kraju, a veliki broj roditelja već je počeo da plaća rate za vannastavne aktivnosti. Cijene za osnovce i srednjoškolce, po mnogima, i dalje su bezobrazno skupe.

Provjerili smo na koji se način biraju agencije za organizaciju ekskurzije i hoće li i kada cijene njihovih usluga biti niže.

Osnovci na Јahorinu ili u Srbiju – srednjoškolci u Grčku, Italiju, Francusku ili Španiju - te destinacije najčešće posjećuju učenici Srpske na ekskurzijama, višednevnim vannastavnim aktivnostima za koje pojedini roditelji moraju da izdvoje i čitavu platu.

A cijena od 400 KM samo je za ekskurziju u osnovnim školama. Ekskurzije za srednjoškolce još su skuplje. Cijene formiraju agencije na osnovu tendera koji objavi škola. Uz najnižu cijenu, u odluku o najboljem ponuđaču ulazi i broj gratis mjesta, pa i mogućnost plaćanja na rate. Konačnu odluku o izboru najkompetentnije agencije donosi direktor.

- Skupo jeste naravno, da li je to početak, kraj godine, udar je na džep. Cijene se puno ne mijenjaju, ali jesu skupe - smatra Spasoje Vasiljević predsjednik Aktiva direktora srednjih škola u Doboju.

Koliki je to udar na budžet često su svjesni i sami učenici. Oni koji su bili na ekskurziji ne kriju oduševljenje, ali kažu da bi otišli i sami su skupljali novac.

Uprkos naporima, takvo izdvajanje mnoge porodice ne mogu da podnesu, pa su procjene da oko 20% učenika godišnje i ne ode na ekskurziju zbog lošeg socijalnog stanja. Kako bi promijenili taj broj, u resornom ministarstvu promijenili su Pravilnik na osnovu kojeg se ekskurzija organizuje i on će se primjenjivati naredne školske godine.

- U osnovnoj školi cijena, ponuda cijene ekskurzije i škole u prirodi po učeniku ne može da bude veća od 70% od najniže neto plate, a u srednjim školama da predložena cijena ekskurzije po učeniku ne može da bude više od 60% od prosječne plate - rekla je Natalija Trivić ministarka prosvjete i kulture Republike Srpske.

To znači da bi u narednoj školskoj godini cijena ekskurzije za osnovnoškolce mogla da bude najviše oko 360 maraka, a za srednjoškolce oko 600. Da će ova odluka znatno promijeniti situaciju najbolje po roditelje, ali i učenike, stav je predsjednika Aktiva direktora srednjih škola u Banjaluci.

- Sigurno hoće i malo primorati agencije da redukuju svoje ponude. Što se tiče naše škole, mi smo u tom broju, sve zavisi od destinacije - istakao je Ljubomir Bajić predsjednik Aktiva direktora srednjih škola Banjaluka.

Interesantno je i da je izmjenom pravilnika Ministarstvo ogranizaciju škole u prirodi omogućilo samo za peti razred, dok je održavanje jednodnevnih izleta ograničilo samo na područje lokalne zajednice u kojoj je škola.