latinica  ћирилица
11/02/2020 |  20:36 ⇒ 20:50 | Autor: sputniknews.com

Amerika i Njemačka 50 godina pratile tajne prepiske više od 100 zemalja

Američka Centralna obavještajna agencija je više od 50 godina preko švajcarske kompanije za šifrovanje poruke pratila tajne vojne i diplomatske prepiske više od 100 zemalja, navodi se u istraživanju koje je objavio list Tribun de Ženev.
Njemačka - SAD - Foto: ilustracija
Njemačka - SADFoto: ilustracija

Navodi se da je kompanija Kripto AG, koja se od 1952. godine nalazi u švajcarskom kantonu Cug, snabdijevala države uređajima za šifrovanje, kako bi zaštitili tajne podatke i poruke.

Kako se navodi, Centralna obavještajna agencija je od 1958. godine kontrolisala rad kompanije Kripto AG preko kompanije Minerva u Linheštajnu, a potom i njemačka spoljna obavještajna služba. Pritom, švajcarske vlasti su bile upućene u rad spoljnih obavještajnih službi.

Uređaji za šifrovanje, koje je proizvela kompanija Kripto AG, korišćene su tokom rata ili prilikom predaje osjetljivih informacija između ambasada i vlada.

Međutim, obavještajne agencije SAD i Njemačke mogle su da prate poruke pomoću namjerno napravljenih "rupa" u sistemu bezbjednosti šifrovanja.

U istraživanju se navodi da je usluge kompanije koristilo oko 130 država, uključujući Egipat, Iran, Saudijsku Arabiju, Libiju i Argentinu.

SAD i Njemačka su aktivno presretale šifrovane poruke tokom pregovora sa Iranom o oslobođenju američkih talaca, prilikom napada terorista iz Libije na SAD, tokom rata Argentine i Velike Britanije za Folklandska ostrva, kao i za vrijeme američkog napada na Panamu 1989. godine.

Njemačka obavještajna služba je 1993. godine stavila pod kontrolu Kripto AG, ali je Amerika nastavila da sprovodi svoje operacije bar do 2012. godine.

Kompanija je 2018. godine podijeljena na dvije firme. Јedna je nastavila da radi isključivo za švajcarsko tržište, dok je druga kompanija dobila naziv Kripto Internešenel, a orijentisana je na strane klijente.

Trenutno na sajtu druge kompanije piše da nema nikakve veze sa Kripto AG ili sa obavještajnim službama SAD i Njemačke, nego da je riječ o privatnoj firmi, koja je 2018. godine kupila brend i aktive kompanije iz Cuga.