latinica  ћирилица
11/02/2020 |  22:12 | Autor: SRNA

Nebenzja: Potrebni osnaženi napori posrednika

Američki "sporazum vijeka" skrenuo je pažnju na sukobe Palestinaca i Izraela, ali će za pronalaženje poštenog rješenja biti potrebni osnaženi napori kvarteta posrednika za Bliski istok, izjavio je stalni predstavnik Rusije u UN Vasilij Nebenzja.

On je na sastanku Savjeta bezbjednosti UN u Njujorku rekao da je Rusija ubijeđena da su za pronalaženje poštenog i trajnog rješenja potrebni koordinisani napori međunarodne zajednice.

- Smatramo da je u trenutnoj situaciji neophodno osnažiti napore kvarteta međunarodnih posrednika, jedinog mehanizma unapređenja procesa na Bliskom istiku koji priznaje Savjet bezbjednosti UN - istakao je Nebenzja.

Ruski diplomata je ponovio da je Moskva spremna da obezbijedi mjesto održavanja razgovora Izraela i Palestinske uprave.

Nebenzja je naglasio da su predsjednik Palestinske uprave Mahmud Abas i predstavnik Izraela u UN Deni Denon, uprkos nesuglasicama, danas razgovarali o neophodnosi nastavka razgovora.

- U tom kontekstu, i dalje važi naš prijedlog da se Moskva iskoristi kao mjesto za direktan razgovor palestinskih i izraelskih lidera bez preduslova - napomenuo je Nebenzja.

Ruski predstavnik je podsjetio da je Rusija u više navrata govorila da će prihvatiti bilo kakav mirovni plan koji prihvate obje strane, ali je upitao šta ako jedna strana, u ovom slučaju Palestinci, smatra da plan nije pošten i kako se uopšte može jednostrano pronaći rješenje, kao što je to slučaj sa planom SAD.

Predsjednik SAD Donald Tramp predstavio je plan za rješenje situacije na Bliskom istoku 28. januara.

Planom je predviđeno osnivanje Palestine, sa prestonicom u Istočnom Јerusalimu, ali i zadržavanje izraelskog suvereniteta nad okupiranim teritorijama na Zapadnoj obali.

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu podržao je Trampov plan, a odbacili su ga Abas i palestinska grupa "Hamas".