latinica  ћирилица
12/02/2020 |  10:14 ⇒ 10:50 | Autor: SRNA

Zemljište pripada Srpskoj, neustavna odluka Ustavnog suda

Pravni stručnjak Petar Kunić izjavio je Srni da odluka Ustavnog suda BiH u vezi sa Zakonom o poljoprivrednom zemljištu Republike Srpske nema ustavno uporište i da je Srpska apsolutno u pravu.
Petar Kunić (foto:unibl) -
Petar Kunić (foto:unibl)

- Nema osnova da zemljište pripada državi. Temeljni princip je podjela teritorije na entitete. Radi teritorije je vođen rat, a sada Ustavni sud u miru teritoriju daje državi. Teritorija je i zemljište. Sada postoji mogućnost nulifikacije, odnosno neprihvatanja ove odluke jer je ona antiustavna - naglasio je Kunić.

Govoreći o nedosljednosti Ustavnog suda BiH prilikom donošenja ove i ranijih odluka u vezi sa statusom zemljišta, Kunić je istakao da je to lakrdija od Ustavnog suda.

- Ustavni sud ima tri stranca koji su marginalni, nisu afirmisani ni u svojim zemljama i nisu iskusne sudije. Oni sude kako im kažu stranci i visoki predstavnik. Iskustvo govori i to se pokazalo u praksi da je Ustavni sud BiH stvoren da oduzima nadležnosti Republike Srpske. Nijednu odluku, izuzev nekih sitnih, nije donio u korist Srpske - kaže Kunić.

Prema njegovim riječima, nedovoljno se insistira na principu rezidualne preostale nadležnosti.

- To znači da sve ono što nije precizno utvrđeno da pripada državi, pripada entitetima. Ustavni sud je zanemario tu odredbu i nikada je ne koristi. To je najvažnija odredba za entitete, odnosno za Srpsku. BiH ima spoljni, ali ne i unutrašnji suverenitet. Primarna nadležnost pripada entitetima i Republika Srpska praktično ima unutrašnji suverenitet - pojasnio je Kunić.

On je podsjetio da nikada nije usvojen zakon o Ustavnom sudu BiH koji sudi na osnovu Ustava i svojih pravila, navodeći da takva praksa ne postoji nigdje u svijetu.

- U svijetu nema slučaja da ustavni sud ili vrhovni sud koji vrši funkciju ustavnog suda nije uređen zakonom. Podnosio sam inicijativu za usvajanje zakona o Ustavnom sudu BiH, ali su to odbijali bošnjački predstavnici. Srpska mora insistirati na tome da bude usvojen taj zakon. Ne može Ustavni sud suditi na osnovu Ustava, a mijenjati Ustav. Stvorena je mogućnost da Ustavni sud voljom svojih devet članova mijenja Ustav kad god to želi jer ga mijenja svojim tumačenjem - kaže Kunić.

Ustavni sud BiH utvrdio je da je Ustavu BiH suprotan član 53 Zakona o poljoprivrednom zemljištu Republike Srpske kojim je propisano da poljoprivredno zemljište koje je javno dobro, odnosno državno vlasništvo, po sili zakona postaje vlasništvo i posjed Srpske.

Ustavni sud smatra da je riječ o "isključivoj nadležnosti BiH u regulisanju pitanja državne imovine".

Narodna skupština Republike Srpske je lani usvojila Zakon o poljoprivrednom zemljištu kojim je definisano da je državno poljoprivredno zemljište svojina Srpske.