latinica  ћирилица
12/02/2020 |  11:47 ⇒ 12:42 | Autor: RTRS

Zvornik bogatiji za nova dva murala

Brojnim manifestacijama Zvornik će ove godine obilježiti 100 godina postojanja srednjih škola na području ovog grada. Doprinos značajnom jubileju već su dali učenici Srednjoškolskog centra "Petar Kočić" koji su oslikali dva murala i tako uljepšali školski objekat.

Murale koji su ukrasili školski ulaz oslikali su učenici likovne sekcije i na taj način simbolično iskazali poštovanje prema velikom jubileju. Na muralima su predstavljeni prvi učenici tada, Trgovačke škole.

- Na muralu je prikazan jedan ženski razred zanatske škole. Pored njih na njemu se nalazi Nikola Vasić. Vasić ne samo što je poznat u Zvorniku, nego i u čitavom svijetu i za njega se smatra da je stvarao bolje violine nego Stradivarijus - kaže Anđela Mitrović, učenica SŠC "Petar Kočić".

Svi oni koji prođu ulicom Vuka Karadžića zastaju da pogledaju murale, a nerijetko i da se fotografišu. Prema riječima učenika, u narednom periodu biće ih još.

- Na mladima svijet ostaje. Јaako je važno što su oni prvi preuzeli inicijativu za obilježavanje ove stogodišnjice jer svi smo ponosni na taj jubilej - rekla je Marija Davidović, direktorka Srednjoškolskog centra "Petar Kočić" Zvornik.

Značajnom jubileju biće posvećena velika pažnja. U pripremi je i "Monografija o istorijatu škole".