latinica  ћирилица
12/02/2020 |  13:14 ⇒ 15:27 | Autor: SRNA

Savić: Ustavni sud - instrument politike onih koji žele da oslabe Srpsku

Zamjenik predsjednika SDS-a Rado Savić smatra da je neprihvatljiva odluka Ustavnog suda BiH o poljoprivrednom zemljištu u Republici Srpskoj i da je ovaj sud instrument politike onih koji žele da oslabe Srpsku.
Rado Savić - Foto: SRNA
Rado SavićFoto: SRNA

- Odluka Ustavnog suda zaoštrava situaciju u BiH, a današnji sastanak zvaničnika Republike Srpske je reakcija na takvu odluku - novinarima Savić nakon sastanka zvaničnika Republike Srpske, predstavnika Srpske u institucijama BiH i lidera parlamentarnih političkih partija u Republici na kojem je razgovarano o političkoj situaciji u Srpskoj i BiH.

On je podsjetio da su jednoglasno doneseni zaključci u kojima je navedeno da je potrebno usvojiti zakon o Ustavnom sudu BiH kako u toj instituciji ne bi bili stranci, te održati posebnu sjednicu Narodne skupštine Republike Srpske posvećenu odlukama Ustavnog suda.

- Odluka Ustavnog suda BiH zadire u interese Republike Srpske. I ranije je bilo odluka koje su bile mimo naših interesa i ovakvo djelovanje mora biti zaustavljeno. Pogrešna je bošnjačka politika prema Srpskoj jer vodi ka daljem zaoštravanju situacije - rekao je Savić, dodajući da odluka Ustavnog suda BiH vjerovatno neće biti sprovedena i objavljena u "Službenom glasniku Republike Srpske".

Sastanku su prisustvovali predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović, premijer Srpske Radovan Višković, predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija, predsjednik Ustavnog suda Srpske DŽerard Selman, te predstavnici Srpske u zajedničkim institucijama i političkih partija.

Ustavni sud BiH donio je odluku prema kojoj je Ustavu BiH suprotan član 53 Zakona o poljoprivrednom zemljištu Srpske kojim je propisano da poljoprivredno zemljište koje je javno dobro, odnosno državno vlasništvo, po sili zakona postaje vlasništvo i posjed Srpske.

Ustavni sud je utvrdio da je riječ o isključivoj nadležnosti BiH u regulisanju pitanja državne imovine.

Narodna skupština Republike Srpske lani je usvojila Zakon o poljoprivrednom zemljištu kojim je definisano da je državno poljoprivredno zemljište svojina Srpske.