latinica  ћирилица
12/02/2020 |  14:14 ⇒ 15:26 | Autor: RTRS

Đokić: Ustavni sud BiH ugrožava poziciju Srpske

Predsjednik Socijalističke partije Petar Đokić rekao je za RTRS da odluka Ustavnog suda BiH o poljoprivrednom zemljištu ugrožava ustavnu poziciju Republike Srpske unutar BiH.

Đokić je rekao da je ova odluka skandalozna jer zadire u sferu nadležnosti koju BiH, odnosno ovaj sud, nema a to je regulisanje pitanja imovine.

- Imovina je, prema Ustavu BiH i Dejtonskom mirovnom sporazumu, povjerena na upravljanje entitetima, ona je njihovo vlasništvo i kao takva se vodi u zemljišnim knjigama entiteta - istakao je on.

Đokić je rekao da će odgovor Srpske na ovu situaciju biti definisan zaključcima koje bi Narodna skupština trebalo da usvoji na posebnoj sjednici.

- Ne mogu institucije BiH, uključujući i Ustavni sud, da preuzimaju ulogu koja im ne pripada i zato će odgovor institucija Srpske biti vrlo jasan i odlučan - poručio je Đokić.

U Banjaluci je danas održan sastanak zvaničnika Republike Srpske, predstavnika Srpske u institucijama BiH, kao i lidera parlamentarnih političkih partija u Republici na kojem je odlučeno da predstavnici Republike Srpske u zajedničkim institucijama obustavljaju rad u odlučivanju o bilo kojem pitanju iz nadležnosti organa BiH dok se ne usvoji novi zakon o Ustavnom sudu.

Podsjećamo, prema odluci Ustavnog suda, Ustavu BiH suprotan je član 53 Zakona o poljoprivrednom zemljištu Srpske kojim je propisano da predmetno poljoprivredno zemljište koje je javno dobro, odnosno državno vlasništvo, po sili zakona postaje vlasništvo i posjed Srpske.

Ustavni sud je utvrdio da je riječ o isključivoj nadležnosti BiH u regulisanju pitanja državne imovine.