latinica  ћирилица
12/02/2020 |  14:22 | Autor: SRNA

Јedina moguća mjera da se uredi Ustavni sud

Zamjenica predsjedavajućeg Kluba srpskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Dušanka Majkić izjavila je da je odluka da predstavnici Republike Srpske u institucijama BiH obustave rad na odlučivanju dok ne bude usvojen zakon o Ustavnom sudu BiH u čijem sastavu neće biti stranaca - jedina moguća mjera kako bi se uredila ova materija.
Dušanka Majkić (Foto: Dejan Božić/RAS Srbija) -
Dušanka Majkić (Foto: Dejan Božić/RAS Srbija)

Majkićeva je rekla da je Republika Srpska do sada na različite načine pokušavala da rad Ustavnog suda bude zakonski uređen, ali da nije bilo uspjeha.

- Očigledno je ovo postala jedina mjera da se pristupi što prije uređenju ove materije i odlasku stranih sudija iz Ustavnog suda - izjavila je Majkićeva novinarima u Sarajevu.

Predsjedavajuća Kluba Hrvata u Domu Naroda Lidija Bradara izrazila je žaljenje zbog donošenja ovakve odluke.

- Očigledno je to političko sredstvo koje se koristi iz Republike Srpske, iako ja mislim da uvijek treba da razgovaramo i odlučujemo u institucijama BiH - ocijenila je Bradara i dodala da će se već sutra na sjednicama komisija Doma naroda vidjeti kako funkcioniše ova odluka.

Bošnjački delegat u Domu naroda parlamenta BiH Amir Fazlić smatra da odluka o obustavljanju odlučivanja predstavnika iz Republike Srpske do donošenja zakona o Ustavnom sudu ne doprinosi razvoju demokratske prakse u BiH i da je to političko uslovljavanje.

- To nije dobra odluka od strane Srba - rekao je Fazlić.

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je danas da su najviši zvaničnici Srpske jednoglasno zaključili da predstavnici Republike Srpske u institucijama BiH obustave rad na odlučivanju o bilo kojem pitanju iz nadležniosti organa BiH dok ne bude usvojen zakon o Ustavnom sudu BiH u čijem sastavu ne bi bilo stranih sudija.