latinica  ћирилица
12/02/2020 |  15:38 | Autor: RTS

Državljanin Srbije čeka test na brodu "Dajmond princes"

Prema zvaničnim informacijama japanskih vlasti, na brodu "Dajmond princes", koji je od 5. februara u dvonedeljnom karantinu i na kome se nalazi 14 državljana Republike Srbije i jedan državljanin Crne Gore, potvrđeni su novi slučajevi zaraženih, čime je ukupan broj pozitivnih na Kovid-19 povećan na 174 (od 492 testirana).
Brod "Diamond Princess" usidren ispred luke Јokohama (foto: AP / Eugene Hoshiko) -
Brod "Diamond Princess" usidren ispred luke Јokohama (foto: AP / Eugene Hoshiko)

Među novih 39 pozitivno testiranih (od čega je 29 putnika i 10 članova posade), po prvi put je test pozitivan za jednog tinejdžera, s obzirom na to da su pacijenti koji su u bolnici u kritičnom stanju - četvorica njih, u šezdesetim i sedamdesetim godinama, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

Od 14 državljana Republike Srbije na ovom brodu, jedan je prijavio upravi broda da je bio u kontaktu sa osobom koja je pozitivno testirana na Kovid-19 i posljednja tri dana se nalazi u izolaciji.

Za sada, ovaj član posade još nije testiran, a Ambasada Srbije je zvanično zatražila od kompanija "Princes kruzis" i "Karnival Australija", kao i Ministarstva spoljnih poslova Јapana da test bude urađen što prije.

Kada je riječ o ostalim državljanima Srbije, Ambasada je u kontaktu sa njima i ima informacije da se svi osjećaju dobro.

Na brodu je od juče tim ljekara i medicinskih sestara iz Društva za prevenciju i kontrolu infekcija radi provjere uslova života putnika, kao i neophodnih mjera prevencije kako bi se smanjilo prenošenje virusa.