latinica  ћирилица
12/02/2020 |  17:54 ⇒ 18:20 | Autor: SRNA

Dodik obećao pomoć SPC i preostalim Srbima u Ilijašu

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik obećao je danas u razgovaru sa parohom ilijaškim jerejem Božidarom Tanovićem da će pomoći adaptaciju Crkve Svetog proroka Ilije u Ilijašu, kao i obnovu infrastrukture u srpskim naseljima na području ove lokalne zajednice.
Dodik - paroh Tanović - Foto: SRNA
Dodik - paroh TanovićFoto: SRNA

Dodik je naglasio da je neophodno pomoći adaptaciju ovog hrama koji je izgrađen prije više od 130 godina, a koji i dalje predstavlja centralno mjesto okupljanja preostalih srpskih vjernika.

Paroh ilijaški naglasio je na sastanku sa srpskim članom Predsjedništva BiH u Istočnom Sarajevu da se mali broj Srba koji je ostao da živi na području Ilijaša susreće sa nizom problema koji se tiču svakodnevnog života.

On je ukazao na razuđenost srpskih naselja na teritoriji opštine Ilijaš koji nemaju adekvatnu putnu komunikaciju što im otežava ionako teške uslove života.

Јerej Tanović je rekao da je hram u Ilijašu izgrađen 1891. godine prilozima vjernog naroda i da je u to vrijeme predstavljao veoma lijepo zdanje, koje je davalo sliku domaćinskog odnosa i posvećenosti Crkvi i vjeri ilijaških Srba.

- U Hramu je služena Sveta liturgija sve do potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma 1996. godine, kada je odlučeno da Ilijaš pripadne Federaciji BiH. Nakon toga je došlo do egzodusa srpskog stanovništva, a Hram su nakon toga zapalili muslimanski ekstremisti - podsjetio je paroh ilijaški.

Unutrašnjost crkve obnovljena je tek 2006. godine, a obnova traje i danas, za šta su potrebna dodatna sredstva.