latinica  ћирилица
12/02/2020 |  18:20 ⇒ 18:36 | Autor: SRNA

Istočno Sarajevo grad od strateškog značaja za Srpsku

Srpski član Predsjedništva BiH i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik razgovarao je večeras u sjedištu Republike Srpske u Istočnom Sarajevu sa funkcionerima ove stranke iz opština koje su u sastavu grada.
Dodik u Istočnom Sarajevu - Foto: SRNA
Dodik u Istočnom SarajevuFoto: SRNA

Na sastanku je bilo riječi o aktuelnoj situaciji na području Istočnog Sarajeva, izmjeni Zakona o gradu Istočno Sarajevo, planiranim projektima, budućim ulaganjima, kao i pripremama za predstojeće lokalne izbore.

Dodik je naglasio da je Istočno Sarajevo grad od strateškog značaja za Republiku Srpsku, jer je to grad u kojem je stvorena Republika Srpska i njene prve institucije.

On je podsjetio da je Vlada Republike Srpske kroz različite programe pomogla i pomaže da Istočno Sarajevo zaživi u pravi grad koji je dobio svoje najvažnije funkcije, dodavši da je u posljednje dvije godine značajna sredstva uložila i Vlada Srbija.

- Sve što je urađeno u ovom gradu dio je politike SNSD-a i mnogi objekte svjedoče tome. Ovo je grad u kojem SNSD ima čime da se pohvali. Skoro da nema nijednog projekta u kojem nismo učestvovali i tako treba da bude i ubuduće, ako ne i više, jer ovaj grad i njegovi stanovnici to zaslužuju - rekao je Dodik u razgovoru sa funkcionerima iz SNSD-a sa područja opština koje čine Istočno Sarajevo.

On je ukazao da svi funkcioneri iz SNSD-a na području Istočnog Sarajeva moraju da ulože maksimalan trud i da učine što više za bolji život svojih sugrađana, da pomognu razvoj i prosperitet grada.

- Grad nisu samo stambene zgrade, već i ostala infrastruktura, nova radna mjesta, zdravstvene ustanove, putevi, ulice, ustanove za kulturu, parkovi, igrališta... sve ono što gradu daje život i što će ljude zadržati na ovom prostoru - naglasio je Dodik.

Kada je riječ o izmjenama Zakona o gradu, na sastanku je rečeno da je u Istočnom Sarajevu, kao i u svim drugim gradovima, potreban direktan izbor gradonačelnika i odbornika u Skupštini grada n aizborima, te da se utvrde tačne nadležnosti grada i odnosi između opština i samog grada.

Naglašeno je da gradonačelnika Istočnog Sarajevo građani treba da biraju direktno na izborima, umjesto sadašnje prakse da se on bira indirektno u Skupštini grada.