latinica  ћирилица
12/02/2020 |  19:59 ⇒ 20:05 | Autor: banjaluka.net

U "Islamskoj državi" ratovalo 1.200 terorista sa Balkana, od toga 350 iz BiH

Ukupan broj pripadnika terorističke organizacije "Islamska država", koji su porijeklom sa zapadnog Balkana, veći je od 1.200, od kojih je u kampovima koje nadziru Amerikanci zatvoreno više od 500 terorista, pokazuju procjene bezbjednosnih službi, u koje je portal banjaluka.net imao uvid.
ID -
ID

Prema ovoj povjerljivoj dokumentaciji, do koje je došao portal banjaluka.net, primat na Balkanu u doprinosu islamskom terorizmu ima Kosovo sa ukupno 403 službeno priznata pripadnika na 1,9 miliona stanovnika, što ih svrstava na prvo mjesto u Evropi po broju odlazaka terorista na ratna područja. Zatim slijedi Albanija sa 180 do 200 pripadnika na 2,8 miliona stanovnika, BiH sa oko 350 pripadnika na 3,5 miliona stanovnika i Sjeverna Makedonija sa 156 na dva miliona stanovnika.

Prema informacijama Stejt departmenta, u svim ovim zemljama postoje i zajednički problemi istraga i intervencija od kojih su najvažnijii manjak ljudskih i ekonomskih resursa islaba komunikacija između bezbjednosnih službi.

- Šta znači povratak tih terorista na Balkan, šta će to značiti i koliki je to stvarni problem znaće se vrlo brzo, nakon što povratnici izdrže svoje simbolične kazne za učešće u borbama na strani takozvane "Islamske države" i AlKaide u Siriji i Iraku - navodi se u ovoj dokumentaciji.

Međutim, za domaće pravosuđe predstavlja problem što nema konkretnih dokaza da su činili zločine i učestvovali u streljanju, klanju ili dekapitaciji zarobljenika.

Bezbjednjaci upozoravaju da će u relativno kratkom periodu, za nekoliko godina, ti ljudi formalno-pravno biti slobodni građani na ovim prostorima, koji su odslužili svoje kazne, a koji se sigurno neće odreći svoje radikalne vjerske i terorističke ideologije, te će kao takvi i dalje predstavljati veliki izvor ugrožavanja bezbjednosti na našem području, posebno sa aspekta terorizma i ekstremizma.

Pored toga, u ovoj dokumentaciji se još navodi i da zapadni Balkan ima i cijeli problem vezan za ekonomsku infiltraciju Turske i Katara u Albaniji, Sjevernoj Makedoniji, Kosovu i BiH, što znači infiltraciju koja ide na ruku ideološkoj infiltraciji vezanoj za Muslimansko bratstvo.

- Indoktrinaciju pri tome sprovode različite islamske nevladine organizacije koje imaju za cilj izdominirati islamom na Balkanu. Te organizacije će sigurno ostvariti kontakt sa povratnicima iz Sirije i Iraka i nastaviti rad sa njima kao humanitarne organizacije - upozorava se u dokumentima bezbjednosnih agencija u BiH.