latinica  ћирилица
12/02/2020 |  20:18 ⇒ 20:27 | Autor: RTRS

Na redu sprovođenje akcionih planova u digitalnoj transformaciji

Za razliku od ostalih nivoa vlasti u BiH, Srpska je napravila značajan iskorak u digitalnoj transformaciji. Na konferenciji o digitalnoj transformaciji u Sarajevu, ministar Srđan Rajčević najavio je sprovođenje akcionih planova iz Strategije razvoja elektronske uprave.

Digitalna transformacija društva u Srpskoj, je institucionalno organizovana i politički podržana. Doneseni su propisi o elektronskom potpisu i informacionoj bezbjednosti. Predstoji primjena akcionih planova i, po ugledu na Srbiju, donošenje Zakona o elektronskoj upravi.

- Pohvaljena je praksa Srpske da određena konceptualna rješenja, a kroz sporazum koji smo potpisali sa IT kancelarijom Vlade Republike Srbije ta rješelja prenosimo u Srpskoj - naglašava Srđan Rajčević, ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske.

Uspostavljanje liderstva i institucionalni pristup uticali su pozitivno i na digitalizaciju u zemljama koje prednjače u odnosu na BiH.

- Kaskamo za regionom i u odnosu na razvijene zemlje, ali je pozitivno. Svi nivoi ulažu ogromne napore da se zakonodavni okvir transformiše - istakla je Tanja Kuzman, voditeljica Projekta e-uprave u BiH.

Slobodan Marković, tehnički savjetnik za digitalnu upravu UNDP Srbija, poručuje da je krajnji cilj da usluga bude okrenuta građanima.

- Ne želimo da se pojavimo kao kritičari, nego kao partner,koji može da doprinese da usluge budu okrenute mnogo više prema građanima - poručio je Marković.

Za Srpsku je izazov da postane prepoznatljiva po informacionoj bezbjednosti, a konkretizacijom dogovora s Izraelom i liderima u toj oblasti, Rajčević ocjenjuje da će biti učinjeni značajni iskoraci. Problem je odliv mladih IKT stručnjaka, ali se taj problem u Srpskoj prevazilazi pilot-projektom prekvalifikacije i reformom visokog obrazovanja.