latinica  ћирилица
13/02/2020 |  08:50 ⇒ 08:51 | Autor: SRNA

Velika potražnja za stanovima na Palama

Na području opštine Pale vlada velika potražnja za stanovima zbog ekspanzije i razvoja Јahorine kao turističkog centra i "Ravne planine", rekao je Srni direktor firme "Stanišić" Njegoš Poljaković.
Pale - stanovi - Foto: SRNA
Pale - stanoviFoto: SRNA

- Prije dvije godine bila je veća potražnja za stanovima u Istočnom Sarajevu, a sada je obrnuto. Razvoj Јahorine povećao je potražnju na području Pala - ističe Poljaković.

On je naveo da se ova firma bavi stanogradnjom na području Pala i Istočnog Novog Sarajeva, te da nove stanove prodaje po cijeni od 1.450 KM do 1.700 KM po metru kvadratnom sa uračunatim PDV-om, a poslovne prostore od oko 1.500 do 2.000 KM.

- To su cijene na Palama i u Istočnom Sarajevu, a što su lokacije zgrada bliže centru, rađene luksuznije i kvalitetnije, cijena je bliža 1.700 KM po metru kvadratnom + precizirao je Poljaković.

On je naveo da razlog poskupljenja jesu i uslovi koji su nametnuti pojedinim zakonima.

- Zakon o zaštiti požara traži da svaki stambeni objekat ima posebno protivpožarno stepenište - naglašava Poljaković i pojašnjava da to smanjuje broj kvadrata za prodaju, a poskupljuje samu gradnju.

On je rekao da drugi razlog jeste i poskupljenje radne snage na tržištu i satnica majstora koja je mnogo veća u odnosu na pretprošlu godinu.

- Prosjek majstorskih dnevnica iznosi 100 KM, a pomoćnog radnika pola od toga - navodi Poljaković.

Iz agencije za nekretnine "Val" sa Pala ističu da su cijene korigovane, posebno novogradnja, gdje imaju blagi porast u prethodnim godinama i cijena iznosi od 1.400 KM po metru kvadratnom, a razlog za to je uticaj razvoja Јahorine.