latinica  ћирилица
13/02/2020 |  09:29 ⇒ 13:41 | Autor: sputniknews.com

Kurti: "Mini Šengen" - srpska namjera da formira četvrtu Јugoslaviju

Premijer privremenih kosovskih institucija Aljbin Kurti izjavio je da je "mini Šengen" srpska namjera da formira četvrtu Јugoslaviju. On smatra i da je takva ideja opasnost.

- Balkanski "mini Šengen" nije stvarnost, već više ideja. Za saradnju šest zemalja regiona imamo okvir Berlinskog procesa. U tom smislu nema ničeg novog - kazao je sinoć Kurti u emisiji Rubikon na KTV.

On nije isključio mogućnost da prisustvuje narednom sastanku balkanskog "mini Šengena", ali navodi da je malo je vjerovatno da bi takva odluka bila donesena u njegovom kabinetu.

- Moramo da razgovaramo o svemu u vladi Kosova. Moramo da sačekamo dokumentaciju o toj ideji i ja ću razviti neke preliminarne kontakte prije nego što odem na četvrti sastanak - rekao je on.

Uvjeren je, međutim, da bi albanski "makro Šengen" mogao da se implementira vrlo brzo.

- Albanski "makro Šengen" podrazumijeva sveobuhvatnu albansku liberalizaciju. Balkanski "mini-Šengen" je ideja koja nije sprovedena, dok albanski "makro Šengen" može da se sprovede vrlo brzo. Takve inicijative ne mogu se usmeriti negde drugde, sem prema Berlinskom procesu - rekao je Kurti.

Govoreći o stavu Trampovog izaslanika Ričarda Grenela, koji insistira na ukidanju takse na proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine, Kurti je rekao da američki diplomata "ima puno energije i nije zlonamjeran", ali da su pitanja na Balkanu i odnosi Kosova i Srbije osjetljivi.

Ponavlja da je pokazao spremnost da ukine takse, ali nakon uspostavljanja principa reciprociteta.

- Preciziraćemo šta je reciprocitet. Kosovo može da primeni reciprocitet, ali to ne čini. Nikako ne možete ulaziti u Srbiju sa kosovskim registarskim tablicama. Tako bi moglo da postupi i Kosovo, tako bi izgledao reciprocitet. Imamo pravo da ne dozvolimo srpske kamione, jer nemamo ugovor o drumskom prevozu - naveo je Kurti.