latinica  ћирилица
13/02/2020 |  10:36 ⇒ 12:28 | Autor: SRNA

Vučić s Dodikom i Cvijanovićevom i o pomoći za Srpsku

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić razgovaraće u subotu, 15. februara, sa zvaničnicima iz Republike Srpske i predstavnicima Srba iz Crne Gore o tome kako može da im pomogne, a država Srbija će se truditi da i dalje poziva na mir i stabilnost, izjavila je danas predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić.
Sastanak u Palati "Srbija" - Foto: TANЈUG
Sastanak u Palati "Srbija"Foto: TANЈUG

- Vučić će razgovarati u subotu sa njima kako na najbolji način da im pomogne i da ih podrži, ali i kako da mi pokušamo dalje da smirujemo situaciju u regionu, nama ovo najmanje odgovara - rekla je Brnabićeva novinarima u Beogradu.

Ona je rekla i da neće prisustvovati sastanku u subotu pošto će otputovati na bezbjednosni forum u Minhen, prenijeli su beogradski mediji.

- Trudićemo se ponovo da pozivamo na mir i stabilnost, ali ne ugrožavajući prava Srba bilo gdje u regionu, koja, morate priznati, jesu u ovom trenutku ugrožena. To što se dešava ne bi trebalo da se dešava - rekla je Brnabićeva.

Ona je navela da te probleme treba rješavati diplomatskim putem, na oprezan način.

Vučić je pozvao srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, predsjednicu Republike Srpske Željku Cvijanović i političke predstavnike Srba iz Crne Gore na sastanak u subotu, 15. februara, zbog situacije u BiH i Crnoj Gori.

Dodik je najavio da će od Vučića u razgovoru u subotu tražiti razumijevanje za situaciju u kojoj se nalazi Republika Srpska, uz ocjenu da je nova odluka Ustavnog suda BiH o imovini pokazatelj da je namjera tog suda da uruši snagu Republike Srpske.

- Reći ću mu da su Srbi napadnuti na svim mestima gde žive, u Crnoj Gori, na Kosovu i Metohiji, u Republici Srpskoj, da ne pričam u Federaciji i da svi žele od nas da naprave remetilački faktor - rekao je Dodik za RTS.

Cvijanovićeva je juče rekla da predstavnici Srpske u zajedničkim institucijama obustavljaju rad u odlučivanju o bilo kojem pitanju iz nadležnosti organa BiH dok ne bude usvojen zakon o Ustavnom sudu BiH prema kojem u tom sudu neće biti stranih sudija.

U Crnoj Gori se već mjesecima, četvrtkom i nedjeljom, organizuju mirne litije zbog spornog Zakona o slobodi vjeroispovijesti, kojem se protive Srpska pravoslavna crkva i srpski narod u toj državi.

Srbija će u subotu, 15. februara, obilježiti Sretenje - Dan državnosti.