latinica  ћирилица
13/02/2020 |  12:14 ⇒ 20:15 | Autor: RTRS

Sporazum o saradnji Srpske i Vojvodine - zajednički istraživački timovi (FOTO)

U Banjaluci je danas potpisan sporazum o saradnji Vlade Republike Srpske i Vlade Autonomne Pokrajine Vojvodine, kojim se uređuju međusobni odnosi radi realizacije zajedničkih projekata s ciljem unapređenja visokog obrazovanja i naučnoistraživačke djelatnosti.

Sporazum su potpisali ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević i pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost Vojvodine Zoran Milošević.

Cilj sporazuma je unapređenje visokog obrazovanja i naučnoistraživačke djelatnosti, posebno u pravcu njihove internacionalizacije, digitalizacije i povezanosti sa inovativnim rješenjima u privredi.

Rajčević je rekao da Srpska i Vojvodina imaju dobru saradnju, te da ovaj sporazum predstavlja konkretan iskorak.

Dokumentom je predviđena i saradnja Univerziteta u Novom Sadu, čiji je osnivač Vojvodina, sa javnim univerzitetima Srpske - u Banjaluci i Istočnom Sarajevu. Naglasak je stavljen na zajedničko učešće istraživačkih timova banjalučkog i novosadskog univerziteta, koje će činiti istaknuti naučnici, saradnici i studenti partnerskih institucija.

- Saradnja će se ogledati u finansijskoj podršci, a želimo da preuzmemo dobru praksu sa Fakulteta tehničkih nauka iz Novog Sada, koji je jedan od najboljih u regionu. Ovaj fakultet je predvodnik u komercijalizaciji znanja. Cilj je, prije svega, da Elektrotehnički fakultet usmjerimo na dobre prakse - istakao je Rajčević.

Foto: RTRS

Milošević je rekao da je važno da prednosti koje ima Vojvodina, odnosno dobre prakse koje primjenjuje, postanu i prednosti Srpske.

- Veza visokog obrazovanja i privrede je zajednički interes. U izboru naučnih timova biće istaknuti naučnici, profesori, studenti... Upućen je poziv da nas posjetite na Sajmu obrazovanja i da 15 studenta iz Republike Srpske boravi na Kopaoniku sa studentima iz Novog Sada i Prištine - naveo je on.

Ovaj sporazum je nastavak dobre saradnje AP Vojvodine i Republike Srpske. 2017. godine potpisan je Protokol o saradnji u oblastima infrastrukture i mogućnostima zajedničkog apliciranja za privlačenje sredstava iz međunarodnih fondova za oblasti privrede, zdravstva, obrazovanja i kulture.